На Луганщині відзначають третю річницю визволення від незаконних збройних формувань Рубіжного, Сєверодонецька, Лисичанська та Попасної.

На знімку: пам’ятний знак загиблим військовим 30-ї механізованої бригади.

Фото прес-служби ОДА-облВЦА.

19 липня 2014-го Національною гвардією та Збройними Силами України було розпочато спільну операцію з визволення стратегічно важливого транспортного вузла Лисичансько-Сєверодонецької агломерації.
Рубіжне було визволено 21 липня. Слідом за ЗСУ до міста увійшла зведена група ГУ МВС у Луганській області разом із батальйонами міліції особливого призначення «Чернігів», «Луганськ-1» та батальйоном «Айдар». Бійці Сергій Паращенко, Антон Потурайко та Тарас Симоненко встановили Державний прапор на будівлях міської ради та відділу міліції. Наступного ранку атакувальний тиск на бойовиків з трьох боків продовжився і досить успішно. У визволенні Сєверодонецька відзначився командир окремої криворізької бригади охорони громадського порядку військової частини 3011 Центрального оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України полковник Олександр Радієвський. Але 23 липня в бою за Лисичанськ він загинув. Прикриваючи свого командира, віддали свої життя за Україну командир батальйону підполковник Павло Сніцар та стрілець-солдат Ігор Коцяр. Посмертно Олександру Радієвському присвоєно звання генерал-майора.
Операцію з визволення Попасної проводив добровольчий батальйон спеціального призначення Національної гвардії України «Донбас». Розпочалася вона 18 липня, тривала чотири дні і закінчилася повним зачищенням міста від бойовиків. 24 липня український прапор було встановлено і на будівлі лисичанської міської влади. До наших міст повернулися закон і порядок, а головне — спокій.
«Три роки минуло з того часу, як захисники України визволили міста Луганщини від кількамісячної ворожої окупації. Але вибухи і постріли гримлять і сьогодні. Третина території області досі перебуває під контролем колаборантів і бандформувань. Упевнений, що невдовзі ми повернемо контроль над захопленою територією, і Державний прапор України замайорить над усією Луганщиною!» — сказав голова Луганської ОДА-облВЦА Юрій Гарбуз у своєму зверненні до мешканців регіону.
В області відбулися масові заходи, приурочені до знаменної події. Зокрема, у Рубіжному день визволення міста розпочався з масового патріотичного автопробігу. У районі залізничного вокзалу, де встановлено пам’ятний знак загиблим військовим 30-ї механізованої бригади, відбувся молебень. У міському Палаці культури провели збори, на які були запрошені всі містяни. За активну громадську позицію та з нагоди третьої річниці визволення міста від незаконних збройних формувань було нагороджено різними відзнаками волонтерів, поліцейських та громадських активістів.

Луганська область.