Ганебне тавро самогубця знято з командира роти 59-го мотопіхотного батальйону капітана Юрія Барашенка з Вінниччини. Як і кому це вдалося зробити?

 

На знімку:

 

мобілізований вчитель Юрій Барашенко
не міг накласти на себе руки хоча б тому,
що до безтями любив онука,
який з нетерпінням чекав
повернення дідуся з війни

 

Рідні, а також земляки офіцера не повірили в те, що чоловік застрелився. Майже рік вони добивалися правди про те, що сталося на одному з опорних пунктів у Попаснянському районі Луганщини. Саме там виявили ротного з п'ятьма вогнепальними пораненнями у голову. У реабілітації чесного імені офіцера брав участь народний депутат України Микола Кучер. Спільними зусиллями добилися ексгумації тіла. Нині триває повторна експертиза. Після втручання Генпрокуратури правопорушення перекваліфікували із статті "Ухилення від військової служби шляхом самокалічення", у чому підозрювали загиблого, на статтю "Терористичний акт". За дорученням Генпрокуратури України перебіг досудового розслідування особисто контролює прокурор Луганської області.

 

Припускають інсинуацію самогубства

 

Перші результати повторної експертизи, що їх проводить комісія із чотирьох фахівців Вінницького обласного бюро судово-медичної експертизи, дають підстави припускати факт інсинуації самогубства. Таку думку висловив у розмові з "Голосом України" експерт Маіс Сологуб, найбільш досвідчений серед членів комісії. За плечима у нього понад десять досліджень ексгумованих тіл. Стаж роботи -- майже сорок років. Він очолює Бершадське відділення обласного бюро судмедекспертизи. Каже, після того, як підняли труну з могили, експерти працювали безперервно понад п'ять годин. Роботу проводили у Бершаді. Потім частину останків перевезли до Вінниці, і там продовжують дослідження.

 

-- Подробиці не можу повідомити, бо ще не закінчена робота, -- каже Маіс Сологуб. -- Але деякі припущення уже є: не могла людина власноруч з автомата випустити п'ять куль собі в голову. Тим більше у різні площини. Тому не відкидаю варіант інсинуації самогубства. Могло статися так, що спочатку офіцера позбавили життя іншим способом, а потім... Щоб встановити справжню причину, треба виконати ще багато роботи.

 

Незважаючи на те, що експертиза не закінчена, чесне ім'я командира роти вже відновлено. Так пояснив експерт Сологуб. За його словами, зробила це прокуратура Луганської області після перекваліфікації складу кримінального правопорушення.

 

Мають право отримати статус сім'ї загиблого

 

-- Про самогубство уже не йдеться, -- наголошує експерт Маіс Сологуб. -- Тепер досудове розслідування здійснюють за статтею Кримінального кодексу "Терористичний акт". На підставі постанови про перекваліфікацію правопорушення рідні офіцера мають право отримати статус сім'ї загиблого і матеріальну компенсацію від держави.

 

Мобілізований вчитель Юрій Барашенко уже через півроку служби отримав підвищення у званні -- із старшого лейтенанта до капітана. Йому доручили командувати ротою у військовій частині В 2248. Залишилися грамоти, подяки за відвагу і сумлінну службу, лист батькам. Барашенко рік провів у зоні АТО.

 

-- Тато міг не служити, вчителю надавали право на дострокову демобілізацію, коли починався навчальний процес, -- каже дочка загиблого пані Вікторія. -- Так мені пояснювали у відділі освіти. Але він заборонив директору школи клопотатися про звільнення від мобілізації. Казав, якщо так зроблять, соромно буде дивитися в очі учням, землякам. І сам не добивався, щоб його раніше звільнили з частини. Як після цього можна повірити, що він ухилився від служби шляхом самогубства?

 

Офіцер загинув 3 серпня 2016-го. Його тіло знайшли на одному з опорних пунктів, розташованому за кілометр від села, у Попаснянському районі на Луганщині. Напередодні зателефонував доньці Вікторії, повідомив, що збирається додому. Хоче встигнути на ювілей дружини, який планували відзначити 6 серпня. Обговорив з донькою подарунок для іменинниці. А наступного дня був ще один дзвінок, уже з військової частини. Із страшним повідомленням. Сказали, що Барашенка знайшли мертвим. Натякнули на самогубство. Комісія, створена в частині, офіційно підтвердила факт самогубства. Такого самого висновку дійшов експерт Бахмутського відділення Донецького обласного бюро судмедекспертизи. Офіцера назвали самогубцем ще до завершення розслідування.

 

Донька загиблого пані Вікторія декілька разів їздила на Луганщину. Була у прокуратурі, поліції, військовій частині. Просила роз'яснити, як людина може самостійно п'ять разів вистрелити собі в голову. Причому у різних місцях. Каже, її слухали, але не чули. Тоді вона звернулася до Генпрокуратури, народного депутата від їхнього округу Миколи Кучера. Справедливого розслідування вимагали сільські депутати, а також мешканці на сході села. Звернення з цього приводу надіслали до Генпрокуратури.

 

-- Юру "грохнули" свої, -- повідомив у розмові з "Голосом України" один із земляків Барашенка. -- Під час відпустки він ділився враженнями від служби з найближчими друзями. Казав, дехто з мобілізованих і близько не мав би там бути. А їм ще й зброю видали. Комусь із таких ротний міг наступити на хвіст, вони й помстилися.

 

Віктор СКРИПНИК.

Фото надано автором.

 

Вінницька область.

 

Голос України