Так звана кримська влада невпинно повторює, що півострів незмінно має туристичний попит і потік гостей нібито зростає. Якщо раніше, до його анексії, тут відбувалися фестивалі, конкурси, які справді приваблювали туристів, то нині цього немає.

Пляж у селі Оленівка, Крим.

Феодосія, Коктебель, Щолкіне, село Попівка Сакського району, Ялта — місця, де традиційно проводилися фестивалі: від винного, джазового, пивного, рибного до пісенних і танцювальних. Раніше це були події, для участі в яких туристи з України та інших країн спеціально підлаштовували свої відпустки. Ситуація після 2014 року різко змінилася. Українські туристи дедалі рідше їдуть сюди, іноземці, побоюючись санкцій, також намагаються об’їжджати чи облітати півострів.
На наполегливу вимогу «прокурора» Криму Наталії Поклонської, нині незаконно обраної до Держдуми за партійним списком партії «Единая Россия», було закрито популярний фестиваль «Казантип». Тут збиралася молодь з усього світу, щоб не тільки потанцювати, а й зайнятися вінд-серфінгом, яхтингом, силовими видами спорту тощо. Але виникла перешкода з «прокурорських протестів». Річ у тім, що організатори цього фестивалю перебувають в опозиції до нинішнього кремлівського керівництва. Як наслідок, вони стали персонами нон-ґрата в Криму.
Місцеве керівництво організувало новий фестиваль «Екстрим-Крим». День перебування на ньому коштує тисячу рублів (майже 300 гривень). І це тільки за вхід. Територія фестивалю невелика. Орендована частина берегової смуги в селі Оленівка Чорноморського району. Вона обгороджена, вхід через рамки металодетекторів. Навіть у день відкриття у найбільший, здавалося б, пік тут перебувало не більш як 1,5—2 тисячі осіб, хоча «керівництво Криму» заявляє про 30 і навіть 40 тисяч.
Що там відбувається? За ці гроші ви можете тільки зайти на територію й полежати на пляжі. Решта послуг — платні. Наприклад, щоб годину покататися на каяку, необхідно викласти майже 100 гривень (300—400 рублів), на флайборді, це коли ти стаєш на дошку, в яку шлангом подається повітря й вона піднімається на кілька метрів над водою, — від 500 і більше гривень (1,5—5 тисяч рублів).
Гроші на організацію заходу виділили з бюджету Криму, причому чималі, і очікують надходження до місцевої скарбниці. Але максимальна кількість людей не перевищує двох тисяч проти заявлених десятків тисяч... Виходить, що гроші, по суті, пішли в пісок. Експерти кажуть: це пов’язано з розкраданням бюджетних коштів.
Чи буде нинішнього року приплив відпочивальників у Крим, складно сказати. Заявлена «владою» цифра в шість мільйонів туристів фактично не відповідає дійсності.

Фото автора.

Крим—Київ.