Всесвітній фестиваль молоді та студентів, який у жовтні цього року планує провести Російська Федерація у Севастополі та Сімферополі, організатори мають намір використати для легітимізації окупації Криму. На це звертає увагу юних українців начальник відділу сім’ї та молоді Тернопільської облдержадміністрації Ігор Чорний.

Нині триває активна інформаційно-психологічна пропаганда цієї «тусовки». Наприклад, в офіційних повідомленнях організаторів заходу міста Сімферополь та Севастополь зазначені як частини регіонів РФ. За повідомленнями засобів масової інформації, до участі у фестивалі також запрошено представників «ДНР» та «ЛНР».
З огляду на те, що організатори так званого фестивалю грубо ігнорують державний суверенітет України, загальновизнані норми міжнародного права і законодавства України, Ігор Чорний закликає молодь Тернопільщини виявити патріотизм, державницьку позицію та національну гідність і відмовитися від участі у ньому.
«Цей фестиваль — чергова провокація. Цілком вірогідно, що його наслідками може стати міжнародний дипломатичний скандал та заборона на в’їзд до України громадянам інших країн, яких Росії вдасться туди запросити, — вважає Ігор Чорний. — Крім того, організатори декларують, що мета фестивалю — це «популяризація цінностей миру і демократичних принципів», але усім нам відомо, що насправді для Росії означають такі поняття. Тому ми звертаємося до громадських організацій області, органів влади та об’єднаних громад з проханням роз’яснити нашій молоді, а також представникам інститутів громадянського суспільства інших країн, з якими є співпраця, усю серйозність наслідків участі у Всесвітньому фестивалі молоді та студентів. Вважаємо, що у разі надходження відповідних запрошень єдиною відповіддю має бути бойкотування заходу».
Нагадаємо, запланований у рамках згаданого фестивалю незаконний перетин кордону території України, анексованої Росією, є грубим порушенням нашого державного суверенітету, законодавства України, загальновизнаних норм міжнародного права та низки багатосторонніх міжнародних договорів, сторонами яких є Україна та РФ. Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї тягне за собою відповідальність, передбачену Кодексом про адміністративні правопорушення та Кримінальним кодексом України.
«Участь у згаданому фестивалі стане схваленням злочинної політики країни-агресора проти України. Ми щиро сподіваємося на поміркованість та розсудливість молоді Тернопільщини», — підсумовує Ігор Чорний.

Тернопільська область.