Іван Корпош (Закарпатська обл.):

Торік була скасована річна плата в 500 тисяч гривен за ліцензію на право оптової торгівлі для малих виноробів. Але суттєвого покращення вони не відчули, оскільки основна проблема — це отримання ліцензії на виробництво. Чи збирається Верховна Рада спростити відповідну процедуру?


Член Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики Андрій Вадатурський (на знімку):

 


Звичайно, збираємось. Зміни до законодавчих актів щодо розвитку виробництва терруарних вин (терруар — природні умови, в яких росте виноград) та натуральних медових напоїв вже зареєстровані в парламенті.

Законопроект спрощує реєстрацію нових марок виноробної продукції. А для отримання ліцензії на виробництво малим підприємцям треба мати лише копії установчих документів підприємства, документи про оплату ліцензії та декларації матеріально-технічного забезпечення. Тепер не потрібно буде вистоювати роками у чергах до чиновників, намагаючись зібрати 140 папірців, довідок, висновків тощо. Декларацію матеріально-технічного забезпечення малі винороби отримають за п’ять днів на основі висновку незалежної лабораторії.


Законопроект покликаний привести мале виноробство у відповідність з світовими стандартами якості та безпеки. Коли продукт легальний, виробник зацікавлений у його якості, а держава має інструменти контролю.


Нам до снаги на 100 відсотків забезпечити діяльність на ринку нових, а головне — легальних підприємств, з невеликими обсягами виробництва плодово-ягідних вин та унікальних напоїв з ягід та меду власного виготовлення.


Переконаний, законопроект буде ухвалено і дасть змогу вивести місцеве виноробство із тіні, легалізувати доходи, створити нові робочі місця.


Сергій ОЛЕКСАНДРІВ.