Працівники поліції та прокуратури провели масштабні обшуки у Полтавському слідчому ізоляторі. Вони засвідчили причетність осіб, котрі перебувають у ньому, до діяльності організованої злочинної групи шахраїв, яка видурювала у людей гроші.
Цей обшук викликав неабиякий резонанс в обласному центрі. Адже серед білого дня мури розташованого в центрі міста ізолятора зовні практично по всьому периметру оточили спецпризначенці зі зброєю. При цьому останні, як і їхнє керівництво, були, м’яко кажучи, небагатослівними. Зрештою, свої коментарі з цього приводу надали представники прокуратури області та Національної поліції. Як з’ясувалося, у згаданій установі правоохоронці влаштували безпрецедентну акцію, під час якої обшукували не тільки камери для ув’язнених, а й робочі місця адміністрації.
Вона була санкціонована судом і проводилася в рамках розслідування провадження відразу за двома статтями Кримінального кодексу, що передбачають покарання за шахрайство та незаконне втручання в роботу комп’ютерних систем. Ідеться про відому схему видурювання грошей, коли схвильованій людині по телефону повідомляють про затримання близького родича правоохоронцями й водночас пропонують «викупити» його чималою сумою грошей, яку треба негайно перерахувати на ту чи іншу банківську картку...
Такі дзвінки з мобільних телефонів із прихованими номерами надходили потерпілим й із Полтавського слідчого ізолятора. При цьому один із організаторів злочинної групи також перебував у місцях позбавлення волі на непідконтрольній Україні території. Загалом підозру в скоєнні шахрайських злочинів повідомлено трьом особам, усі вони перебувають у СІЗО. Про масштаби їхньої вельми специфічної діяльності свідчить хоча б той факт, що потерпілих від неї вже сьогодні налічується не менше півсотні (!), шахраї видурили в них майже два мільйони гривень...
Під час обшуку в Полтавському СІЗО правоохоронці в камерах для ув’язнених знайшли й вилучили 21 мобільний телефон, 28 сім-карт, Wі-Fі-роутер, 2 флеш-карти, згортки з наркотичними речовинами та пристрій для їх вживання, 6 металевих «заточок», а також гроші. Як могли порушники закону досить тривалий час користуватися згаданими речами, зокрема й для скоєння нових злочинів, на цілком закритій і, здавалося б, суворо контрольованій території? Відповісти на це питання, певно, допоможуть інші знахідки.
Адже під час згаданих обшуків у одного з керівників
СІЗО, за інформацією прес-служби Нацполіції, виявили записні книжки з чорновими записами, що вказують на протиправну діяльність злочинного угруповання. Серед його паперів знайдено й аркуші з занотованими на них номерами телефонів — саме тими, з яких велися контакти з організаторами злочинної зграї. Вказувалися там і прізвища ув’язнених. Посадовець тримав при собі майже десяток сім-карт. Якщо його причетність до «кришування» цієї групи доведуть, то йому «світитиме» покарання за зловживання службовим становищем.

Полтава.