Учора відбулася анонсована раніше скайп-конференція Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Головною її темою, ініційованою українською стороною, стало питання звільнення заручників. За словами Першого заступника Голови Верховної Ради України, представника України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірини Геращенко, найбільш гостро питання постало після того, як напередодні з полону терористів «ЛНР» були визволені суддя Віталій Руденко і блогер інвалід по слуху Людмила Сурженко. І з’ясувалося, що, коли вони перебували у застінках бойовиків, їх катували.


«Пані Людмилу катували. І завтра це обов’язково стане предметом жорсткої розмови під час скайп-конференції щодо заручників у форматі Мінської гуманітарної групи. Також я вимагатиму від координатора ОБСЄ в групі відвідати українських заручників на окупованих територіях, до яких роками не допускають МКЧХ та інші міжнародні організації. Це неправильно, що протягом всього часу роботи Мінської групи представник ОБСЄ лише раз відвідав українських заручників і бачив лише кількох із них, а не всіх», — написала Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.


У свою чергу радник глави СБУ Юрій Тандіт повідомив у телеефірі: за останні дні кількість утримуваних найманцями РФ на Донбасі українців зросла до 137. За його словами, терористи незаконно затримують цивільних, які перетинають лінію зіткнення, і обвинувачують їх у злочинах, яких ті не скоювали. Суддю Руденка затримали восени 2016-го, коли він їхав на похорон батька на непідконтрольну Україні територію. Після визволення він повідомив, що зазнав психологічних катувань і змушений був піти на «угоду зі слідством», щоб зберегти собі життя.


Людмилу Сурженко терористи затримали під час перетину лінії зіткнення за невиконання команд. У жінки з дитинства проблеми зі слухом, і вона просто не чула, що їй казали. Як повідомила постпред у гуманітарній підгрупі ТКГ, від неї вимагали надати код від мобільного телефону й зізнатися в «шпигунстві» і «диверсіях». Її катували, а потім два тижні незаконно утримували, щоб зійшли сліди побоїв і катувань... «Я впевнений, що до українських заручників нікого не допускають, щоб сховати сліди катувань. І тактика та сама — ОРДЛО ніколи «не знають» про заручників, «не володіють інформацією», — вважає Геращенко. За підсумками вчорашньої скайп-конференції, як повідомила постпред у гуманітарній підгрупі ТКГ, координатор ОБСЄ відвідає у серпні в’язниці, де утримуються українські заручники.


Тим часом активність ворога на Донбасі істотно зросла, інформують у штабі АТО. За добу (дані на 31.07) противник 26 разів відкривав вогонь по наших позиціях. Найгарячіше було на луганському напрямку. Тут із гранатометів і стрілецької зброї бойовики били по Новоолександрівці, Новотошковському, Станиці Луганській. На донецькому напрямку із гранатометів і великокаліберних кулеметів обстрілювали укріплення українських сил у Зайцевому й на шахті «Бутовка». Крім того, ввечері під гранатометний обстріл ворога потрапили українські захисники у Майорску й Авдіївці. На маріупольському напрямку ворожі 82-міліметрові міномети били по опорних пунктах сил АТО в Павлополі та Гнутовому.