Полтава:

На знаменитому Більському городищі скіфської доби влаштували концерт Полтавського симфонічного оркестру (на знімку). Небуденну мистецьку подію просто неба, що відбувалася поблизу однойменного села у Котелевському районі на Полтавщині, зініціювали фахівці обласного управління культури та історико-культурного заповідника «Більськ». 

 


Саме в такий спосіб вони вирішили популяризувати найбільший із виявлених на сьогодні у Східній Європі осідок наших пращурів, які жили понад два тисячоліття тому. Тож в одне з наймальовничіших його місць — урочище Макітру, що розташоване біля рукотворного оборонного валу древнього міста-держави Гелон, — з’їхалися чимало вдячних глядачів. Місцями для сидіння у «партері» своєрідного природного амфітеатру слугували... тюки запашного сіна.


Згаданий оркестр під орудою народного артиста України Віталія Скакуна блискуче виконував європейську і вітчизняну музичну класику, сучасні твори. Проникливим поетичним словом і задушевними піснями гармонійно його доповнювали знані полтавські актори та солісти. Оваціями зустрічали присутні виступи своїх улюбленців — народних артистів України актора Василя Голуба та скрипаля Юрія Кириченка, заслуженої артистки України Наталії Сулаєвої та інших.


Настрою і натхнення додавала неймовірна краса овіяного легендами історичного місця. Прикро тільки було спостерігати, як частина приїжджого люду відразу ледь не оберемками почала рвати «на букети» рідкісну не лише в цих місцях траву ковилу. Хоча майже три десятки видів тієї степової рослини, що ніби єднає нас із сивою давниною, занесені до Червоної книги України... Нагадування організаторів свята про небажаність такої «косовиці» було явно запізнілим. А коли врахувати, що вони й надалі збираються влаштовувати на Більському городищі концерти та фестивалі, то необхідність суміщати їх із природоохоронними заходами видається особливо актуальною.

Фото автора.