За даними штабу АТО (на 1.08), за добу російсько-терористичні формування 18 разів відкривали вогонь по наших позиціях. Так, на луганському напрямку з мінометів калібром 82 мм, гранатометів, стрілецької зброї ворог бив по українських опорних пунктах поблизу Кримського. На донецькому напрямку напруженою ситуація залишалася в районі Авдіївки. Тут увечері злочинці тричі застосували гранатомети та великокаліберні кулемети. Українські бійці вісім разів відкривали вогонь у відповідь. На маріупольському напрямку противник вів вогонь із гранатометів по укріпленнях сил АТО на підступах до Павлополя і Широкиного.
Терористи ОРДЛО готують чергові провокації з метою дискредитації Збройних Сил України. Про це йдеться в повідомленні штабу АТО з посиланням на українську сторону СЦКК. Там констатують: напередодні чергового засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України ЗМІ ОРДЛО оприлюднили вже традиційний стандартний набір фальсифікацій, який їх представники мають намір оголосити сьогодні в Мінську.
«По-перше, це інформація про кількість обстрілів з боку ЗСУ, яка нібито істотно збільшилася. При цьому, наприклад, під обстріл лише за добу з 30 по 31 липня нібито потрапили аж 23 райони населених пунктів ОРДО, звичайно ж, з використанням зброї, забороненої Мінськими домовленостями.
По-друге, 31 липня головний спікер НЗФ ОРДО Едуард Басурін зробив ще одну гучну заяву: «Українські військовослужбовці до середи, 2 серпня 2017 року, мають намір провести низку обстрілів у зоні конфлікту й спробувати звинуватити в них сили «ДНР». Відсьогодні командуванням «АТО» організовані виїзди декількох груп журналістів, у тому числі іноземних, у зону проведення антитерористичної операції. Мета їх приїзду — підготовка постановочних сюжетів обстрілів території, підконтрольної ЗСУ, з наступним звинуваченням «ДНР» у порушенні Мінських угод. Матеріали мають вийти в найближчі 1—2 дні».
Після таких «анонсів», як свідчать наслідки минулих заяв, НЗФ ОРДО досить часто обстрілювали Авдіївку, Мар’їнку і Красногорівку, а підконтрольні їм ЗМІ висловлювали задане «обурення» діями ЗСУ. Цілком імовірно, що й цього разу ситуація розвиватиметься за таким сценарієм. От тільки в українських та іноземних ЗМІ «обіцяні постановочні матеріали» навряд чи з’являться, на відміну від ЗМІ ОРДЛО та Російської Федерації», — йдеться у повідомленні української сторони СЦКК.
Водночас у центрі зазначили, що НЗФ ОРДЛО регулярно перешкоджають співробітникам СММ ОБСЄ виконувати свої завдання з моніторингу дотримання режиму припинення вогню.