Микита Новотрясов, громадський активіст (Київ): З червня цього року Кабмін із Національною медичною академією наук запустили пілотний проект, який передбачає зміну механізму фінансування медпослуг в Інституті кардіології ім. академіка М. Д. Стражеска, Інституті серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова, Інституті хірургії і трансплантології ім. О. О. Шалімова, Інституті нейрохірургії ім. академіка А. П. Ромоданова. Після чого Кабмін вніс зміни до постанови про перелік платних медичних послуг. Інститут Амосова відразу ж цим скористався. Це спричинило широкий громадський резонанс. І адміністрація інституту відповідну плату скасувала. Але не можна виключати, що й інші медустанови захочуть зробити лікування платним. У зв’язку з цим хотілося дізнатися, що роблять народні депутати для зміни ситуації з фінансуванням таких інститутів?
 

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Олег Мусій (на знімку)

Розуміючи важку фінансову ситуацію в медичних закладах, наприкінці сесії парламент проголосував за зміни до державного бюджету, де передбачив 200 мільйонів гривень на фінансування вищезгаданого пілотного проекту. Крім того, у вересні перерозподілятимуться конфісковані кошти Януковича. Комітет з питань охорони здоров’я прийняв рішення звернутися до уряду і парламентського Комітету з питань бюджету для виділення чотирьох мільярдів гривень на потреби Національної академії медичних наук. Адже НАМНУ з початку року до теперішнього часу профінансована лише на 30 відсотків.
Вважаю, правильно було б, якби Інститути обрахували реальну вартість послуг, які вони надають людям. І держава мала б сплачувати за них, а не виділяти певну суму медустановам. У цивілізованих країнах лікуються за кошти державного бюджету або страхового фонду. На жаль, у вітчизняних закладах охорони здоров’я людей просять оплачувати послуги. Це вимушена ситуація.

Сергій МЕЛЬНИК.