Готується законопроект


Парламентарії хочуть зробити покарання за кермування авто у нетверезому стані більш жорсткішим. Проект закону «Про внесення змін до деяких законів щодо перевірки водіїв транспортних засобів на стан сп’яніння» зареєстровано у Верховній Раді. Під ним підписалися 11 народних депутатів з різних фракцій.

Документ передбачає низку нововведень, які не лише підвищують штрафи за кермування автомобілем у нетверезому стані, а й істотно розширюють права поліцейських на дорогах.


Згідно з чинним законодавством, якщо у водія в крові виявили менше 0,2 проміле — він тверезий, більше — п’яний. Ступінь сп’яніння не враховується: для тих, хто випив на 0,2 чи 2 проміле —відповідальність однакова.

Новий законопроект пропонує збільшити допустиму концентрацію алкоголю у крові до 0,2 проміле, але карати водіїв у залежності від ступеню сп’яніння: якщо наявність алкоголю в крові 0,2—0,5 проміле — штраф 10 200 гривень; 0,5—1 — 10 200 гривень із позбавленням прав на рік; 1—2 проміле — 20 400 із позбавленням прав на три роки; більше 2 — 40 800 гривень із позбавленням прав на три роки. У разі повторного вчинення протягом року будь-якого з порушень — штраф 40 800 гривень із позбавленням прав на десять років.


Друге важливе нововведення: під час огляду в медустановах для підтвердження факту сп’яніння у водія буде вибір або здавати аналіз сечі та крові, або дихати в індикаторну трубку. Сьогодні під час огляду в медустановах у шоферів найчастіше беруть сечу та кров, а подих — не рахується.


Народні депутати також пропонують до вже наявних у законодавстві причин зупинки транспорту додати ще одну: перевірку на тверезість. Відмовитись від неї після прийняття нового законопроекту стане практично неможливо.


До того ж парламентарії хочуть дозволити патрульним проводити спецоперації для «полювання» на водіїв напідпитку. Для таких рейдів навіть передбачено новий дорожній знак. Схема облаштування «пасток» така: поліцейські визначають зону проведення спецоперації, виставляючи спеціальні тимчасові знаки. Ті авто, що виїжджають на цю територію, автоматично потрапляють під контроль — зупинити і перевірити можуть будь-кого.

Про дати і місце повідомлятимуть на сайті Нацполіції, у засобах масової інформації та у соцмережах.


Якщо водій, помітивши відповідний дорожній знак, розвернеться, патруль зможе його зупинити і перевірити на алкоголь. Будь-які ознаки сп’яніння — невиразна мова, почервоніння очей, неадекватна поведінка, хитка хода — дозволяють поліції наполягти на огляді.


Досвід більшості країн Євросоюзу, США та Канади підтверджує ефективність такого засобу, за умови правильного та систематичного його застосування кількість нетверезих водіїв значно зменшується.