Учора в столиці Білорусі відбулося планове засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі. Напередодні Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко повідомила, що наша сторона продовжуватиме наполягати на негайному звільненні незаконно утримуваних заручників і «готова до компромісу» у цьому питанні. Крім того, Київ вимагатиме від Російської Федерації й ОБСЄ реакції на факти катувань заручників і приховування інформації про їхнє утримання, підкреслила вона.


Водночас у зоні бойових дій на сході нашої країни російсько-окупаційні війська діяли відразу за двома відпрацьованими сценаріями. Перший —«примушування до миру»: кількість обстрілів з боку бойовиків напередодні зустрічі у форматі «Україна—ОБСЄ—Росія» за добу (дані штабу АТО на 2.08) зросла майже вдвічі. 34 рази противник відкривав вогонь по українських позиціях, використовуючи 120-міліметрові міномети, зенітки, РСЗВ і БМП. Також у штабі повідомили: 1 серпня гібриди обстріляли будинки мирних жителів селища Водяне із заборонених Мінськими домовленостями чотириствольних реактивних систем залпового вогню.


Також проросійські «актори» відіграли мізансцену за другим сценарієм: улаштували підриви інженерних боєприпасів поблизу населеного пункту Старомихайлівка, щоб у такий спосіб зимітувати обстріл з боку ЗСУ. «Так, за нашою оперативною інформацією, противник намагається дискредитувати українську армію напередодні чергового засідання Тристоронньої контактної групи, яке незабаром відбудеться в Мінську», — повідомляється в інформації прес-центру АТО.


За даними групи «ІС», Російська Федерація перекинула на кордон з Україною батальйонну тактичну групу зі складу 18-ї омсбр ЗС РФ. «З метою посилення (або ротації) російських окупаційних військ на території України з Волгоградської області Росії в прикордонний район з Україною (район н. п. Велика Неклинівка Ростовської області РФ) прибула батальйонна тактична група зі складу 18-ї омсбр ЗС РФ (в/ч 27777, постійне місце дислокації — г. Ханкала, Чечня)», — йдеться в повідомленні координатора «ІС». Діяльність рекогносцирувальної групи цієї БТГр на території Донбасу була зафіксована в Новоазовському районі Донецької області.