У зоні проведення бойових дій на Донбасі ситуація залишається напруженою. Так, наприкінці минулого дня (дані на 3.08) російсько-окупаційні війська посилили обстріли українських позицій, використовуючи важке озброєння, повідомляє прес-центр АТО. Черговим фактом ескалації конфлікту з боку гібридних формувань став обстріл будинків мирних жителів Водяного, по яких окупанти випустили не менше 6 мін калібром 120 міліметрів. За інформацією штабу АТО, за добу противник 30 разів порушував перемир’я. При цьому двічі застосовував артилерію калібром 122 мм, сім разів — міномети. ЗСУ 18 разів відкривали вогонь у відповідь.

Тим часом військові підрозділи «ДНР/ЛНР» готуються до спільних навчань із ЗС РФ, запланованих на серпень-вересень. Це говорить про те, що Москва не збирається залишати окуповані території Донбасу або дозволити їх інтегрувати назад в Україну. Такий висновок, аналізуючи ситуацію, робить координатор групи «ІС» Костянтин Машовець. За його словами, під виглядом навчань противник може займатися перегрупуванням сил і засобів на певних напрямках. У 2014 році відбувалося щось схоже: напередодні військового розгрому квазідержавних утворень «ЛНР» і «ДНР» втрутилася кадрова, переодягнена під «ополченців», російська армія. І якщо тоді Кремль діяв поспіхом, стягуючи в цей район сили та засоби практично з усіх військових округів, то нині Росія планомірно нарощує бойову міць, стверджує експерт. «По суті, вони нарощують новий інструмент на нашому південно-східному кордоні. А «1-й ак днр» і «2-й ак лнр» підпорядковуються штабу 8-ї загальновійськової армії. Тож створюється чітка структура на оперативно-тактичному рівні, із чіткою командною вертикаллю, яка керуватиме всіма діями. Але в якій формі, коли та навіщо, у якій кількості й обсязі можуть бути використані ці війська — запитання до військово-політичного керівництва Росії», — каже він. При цьому Машовець сумнівається, що у зв’язку із цими навчаннями слід очікувати серйозного загострення на фронті. Принаймні, воно не матиме характеру повномасштабного вторгнення по всіх напрямках... Однак аналітик не виключає організації Росією на нашій території терактів з метою посіяти нестабільність і хаос.
Нагадаємо, у вересні також заплановані спільні стратегічні навчання армій РФ і Білорусі «Захід-2017». Офіційно заявлено на участь у них до 13 тисяч військових, неофіційні дані говорять про угруповання військ до 100 тисяч.