У Запорізькій області склалася критична ситуація у зв’язку з масовим розкраданням кабельних ліній зв’язку.

На знімку: запорізькі поліцейські часто ловлять злодіїв на місці злочину.

Фото прес-служби Патрульної поліції Запоріжжя.

Як повідомив під час наради з питань протидії розкраданню кабельно-провідникової продукції та промислового обладнання директор департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької облдержадміністрації Андрій Антонов, без послуг телефонного зв’язку й Інтернету нині залишається 52 тисячі абонентів області. 2016 року було скоєно 2 552 тисячі крадіжок кабельних ліній, при цьому за 6 місяців поточного року вже вчинено 1 217 аналогічних злочинів, зафіксовано 226 пошкоджень кабельних ліній зв’язку, викрадено більше 4 тисяч фрагментів кабельних ліній зв’язку, у цілому це мало не 210 км кабелю.
У ВАТ «Запоріжжяобленерго» цього року вже зареєстровано 46 крадіжок, загальний матеріальний збиток становить майже 3 млн. грн., а збитки від розкрадання кабелю на залізниці тільки цього року становлять більш як півмільйона гривень.
— Запоріжжя — «лідер» із крадіжок кабельних ліній зв’язку в Україні. На Запоріжжі Лівому не працює жоден телефон, у Заводському районі міста — 90% телефонів не працює, у Шевченківському районі цей показник наближається до 70%. У центральному районі міста — Олександрівському — не працює майже половина телефонів, — розповів директор запорізької філії ВАТ «Укртелеком» В’ячеслав Вітульов. — За цей рік сума збитків становить майже 11 млн. грн. З кожним днем ситуація тільки погіршується. Наприклад, за одну ніч із 1 на 2 серпня в місті скоєно 18 спроб крадіжок кабелю і його пошкодження.
За інформацією «Укртелекому», під час скоєння злочинів співробітниками поліції й охоронних структур цього року затримано 104 зловмисники, але притягнуті до кримінальної відповідальності лише 10 з них, а заарештовано лише одну особу.
Як пояснив заступник начальника слідчого управління ГУНП у Запорізькій області Олександр Гребенніков, цей злочин уважається не тяжким, і про арешт може йтися тільки якщо людина вчиняє цей злочин повторно, або ж має умовний термін.
У середньому за одну ніч у Запоріжжі зловмисники вирізують мало не 1 км мідних кабельних ліній зв’язку, у результаті чого без телефонного зв’язку залишаються навіть місцеві органи зв’язку, не кажучи вже про служби екстреної допомоги й інші.
Наприклад, у ніч із 14 на 15 червня злодії вкрали кілька відрізків мідного кабелю, розбивши заварений чавунний люк колодязя. Через це без зв’язку залишилася Запорізька міська рада. У цьому випадку без зв’язку залишилися також близько тисячі абонентів, а в колодязі вирізали 2,5 тисячі пар кабелю.
Працівникам запорізької філії ПАТ «Укртелеком» доводиться постійно укріплювати оглядові пристрої кабельної каналізації запірними пристроями — бетонними «пробками» вагою більш як 300 кг, заварювати чавунні кришки люків, засипати оглядові пристрої піском. Але й це зловмисників зупиняє не завжди.
Значну кількість крадіжок кабелю скоюють організовані злочинні угруповання, у тому числі «гастролери» із сусідньої Дніпропетровської області. Працівники служби безпеки в ПАТ «Укртелеком» виявили шість злочинних угруповань, встановлено особи всіх учасників цих груп. Усю цю інформацію передано правоохоронцям.
Бували випадки, коли угруповання на гарячому затримувала поліція, але вже через добу вони поверталися до свого незаконного промислу. При цьому все відбувається в межах міста, переважно в житлових масивах, у двох сусідніх оглядових шахтах кабель обрізається, а потім за допомогою автомобіля його просто висмикують. Як уже інформував «Голос України», за повідомлення про крадіжку кабелю, у разі, якщо ця інформація підтверджується, належить винагорода в сумі 1 тисячі гривень. Уже зареєстровано два адекватні дзвінки з повідомленням про злочин.
Голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль зазначив, що сьогодні в Запорізькій області склалася загрозлива ситуація, пов’язана зі збільшенням кількості випадків зловмисного пошкодження та розкрадання майна й обладнання не тільки запорізької філії ПАТ «Укртелеком», але також ПАТ «Запоріжжяобленерго», Запорізької дирекції залізничних перевезень регіональної філії «Придніпровська залізниця», ЗКП МЕТ» Запоріжелектротранс».
— Хочу наголосити, що крадіжка кабелю стала проблемою національної безпеки, а також питанням соціальної напруженості. Адже існує певна категорія людей, які не можуть скористатися послугами мобільних операторів, а, відповідно, без стаціонарного телефону не можуть навіть викликати «швидку» чи пожежних. Тому зараз маємо об’єднати зусилля влади та всіх зацікавлених осіб, щоб подолати правове свавілля, — підкреслив Костянтин Бриль.
Зараз районні адміністрації та міськвиконкоми міст обласного значення проводять моніторинг господарської діяльності спеціалізованих підприємств і їх пунктів приймання металобрухту. Разом з тим на 31 з 100 промислових майданчиків районні та міські робочі групи для проведення моніторингу не допустили. Це не важко, адже впізнати «укртелекомівський» кабель, навіть якщо його вже обпалили, а саме в такому вигляді він здається в пункти приймання металобрухту, дуже легко, бо це специфічний жмут мідних проводів.
Заступник голови облдержадміністрації Олександр Бабанін підкреслив, що до 15 серпня комісія ОДА прийматиме всі заявки й пропозиції про співпрацю, щоб налагодити моніторинг підприємств і їх приймальних пунктів.

Ольга КОШКАЛДА.

Запорізька область.