Археологічні розкопки в Криму останнім часом значно активізувалися, але активізував їх не стільки порив істориків, скільки будови, які веде Росія на анексованому півострові.
Це передусім міст через Керченську протоку. Він стане одним із найдовших — майже 19 кілометрів і з’єднає Крим із Краснодарським краєм Росії. Гроші російських платників податків у нього вкладаються чималі, ідеться про сотні мільйонів доларів. Але чи допоможе він наповнити Крим туристами, поки що незрозуміло.
Тобто «будова століття», як її назвав Кремль, може виявитися черговим пшиком. Російські туристи просто можуть не поїхати на півострів, що й було помічено останніми роками, вони віддають перевагу іншим курортам.
Але йдеться навіть не про це. Річ у тім, що міст і під’їзні шляхи проходять по стародавніх курганах — похованнях і пізніх скіфів, столиця яких була колись на місці нинішнього Сімферополя, і аланів, стародавніх греків, інших народів, які проживали в Криму понад дві тисячі років тому.
Російські археологи нині нещадно копаються у кримській землі. Розриваються кургани та могильники. Чому? Тому що тут проходитиме і швидкісна траса «Таврида», яка з’єднає Керч із Сімферополем та Севастополем, і сам міст через Керченську протоку.
Розкриваються поховання, їх швидко ідентифікують, вилучають знахідки, можливо, без особливої старанності, а потім тут проходить важка техніка, яка все вирівнює. І по цих пам’ятках, що, безсумнівно, належать до культурної та історичної спадщини України, укладається асфальт. Але українських науковців росіяни не допускають на територію окупованого Криму. Можна лише припускати, які унікальні знахідки потрапляють до російських музеїв, оминаючи Київ.
Серед таких знахідок — ворота в Боспорське царство, які були знайдені торік. Царство династії Спартакідів (можливо, саме звідси був і відомий Спартак) існувало на Керченському півострові майже шість століть. Це була потужна держава, яка поширювала свій вплив і на теперішні землі Краснодарського краю. А столиця була в нинішній Керчі, тодішньому Пантікапеї. Багато війн пронеслося над цією землею. Нині є не так багато знахідок, які пов’язані з цим античним періодом.
Російські археологи, порушуючи міжнародні санкції, отримують у Міністерстві культури Росії так звані відкриті листи, які нібито закріплюють право на проведення розкопок. Дивно, розкопки проводяться в Криму, але жоден орган влади України не висловив свою думку з цього приводу. Нинішнього року таких відкритих листів було видано понад 70. Розкопки тривають по всьому Криму. Це й поселення аланів, пізніх скіфів, греків, епохи Візантії тощо. І жодної реакції на ці дії немає.
Понад те, Міністерство оборони Росії проводить підводні експедиції з виявлення суден безпосередньо біля узбережжя Криму. З дна моря піднімаються військові артефакти: фрагменти суден, гармати тощо.
Зокрема, один із кримських істориків повідомив, що «усе, що нині піднімає Росія, — це незаконні дії, але от з боку держави Україна жодної реакції немає, тому й роблять, що хочуть».

Крим.