За перше півріччя 2017 року площа всихання насаджень у лісах, підпорядкованих Державному агентству лісових ресурсів України, становить 331,3 тисячі гектарів. Таке явище фахівці називають поміж собою екологічною пожежею. Власне, це катастрофа, яка може завдати довкіллю держави непоправних втрат.

 

На знімках:

 

пояснення учасникам наради
дає Василь Бородавка

 

 

заступник
міністра екології та природних ресурсів України
стурбований ситуацією із масовим всиханням лісів

 

такий вигляд має
кора враженої верхівковим короїдом сосни

 

а такий -- сам стовбур дерева

 

мертвим став колись ліс-красень
в урочищі "Конвалія"

 

Майже половину із двохсот кілометрів, які довелося їхати з Луцька до місця проведення виїзної наради Держлісагентства, на якій обговорювали питання причин і наслідків масового всихання соснових лісів, пролягала саме через бори Волинської та Рівненської областей. Сосни із червоною вже неживою хвоєю і такими самими мертвими стовбурами траплялись майже у кожному лісовому масиві. А ще два роки тому їх майже не було. Важко уявити наш лісовий край без соснових лісів. Однак така сумна перспектива цілком реальна.

 

В Україні найбільше всихання поширилося саме на сосну -- майже 142 тисячі гектарів, ялину -- майже 26 тисяч гектарів та дуб -- 100 тисяч гектарів. Відмічається значне зростання площ всихання ялини в українських Карпатах (Львівська область -- 16,2 тисячі гектарів, Івано-Франківська -- майже 5 тисяч, Закарпатська -- 1,5 тисячі, Чернівецька -- 1,4 тисячі гектарів). Серйозною є ситуація в Кіровоградській області, де площа всихання дуба становить 40,3 тисячі гектарів, сосни -- 3,4 тисячі гектарів, Волинській (36,8 тис. га сосни і 2,6 тис. га дуба), Житомирській (сосна -- майже 13 тис. га, дуб -- майже 2 тис. га), Чернігівській (сосна -- 14,3 тис. га, дуб -- 1,6 тис. га) та інших областях.

 

У Сарненському держспецлісгоспі, на базі якого проводилася нарада, її учасники мали змогу оглянути кілька вражених верхівковим короїдом площ. Одна з них розташована в урочищі "Тріщава" Костянтинівського лісництва. Прикро було дивитися на височенні стрункі сосни, які ще називають корабельними, з мертвою хвоєю і враженою грибком, а значить низькосортною, деревиною.

 

-- Чесно кажучи, ми цю проблему прозівали, -- зауважує старший науковий співробітник ДП "Поліський філіал УкрНДІЛГА" Василь Бородавка, який давав тут пояснення. -- Через різкі зміни клімату значно зросла популяція короїдів, які раніше вражали лише ослаблені дерева. Вони добре перезимували і вже в квітні почали з'їдати все підряд. Якби цей жук об'їдав тільки кору, це було б півбіди. А так він ще притягує грибок, який добре видно на поперечних перерізах стовбура. Деревина синіє і втрачає свою вартість.

 

Ще більш разюча картина відкрилася перед очима, коли учасники наради переїхали в заповідне урочище "Конвалія". Ще торік тут підпирали небо сотні сосен-красунь, а сьогодні це мертві дерева, деревина з яких годиться хіба що на дрова.

 

Присутній на нараді заступник міністра екології та природних ресурсів України Василь Полуйко висловив стурбованість такою ситуацією і пообіцяв лісівникам всіляку підтримку в подоланні цієї біди. Його позицію цілком розділив і заступник голови Держагенції лісових ресурсів Володимир Бондар, відзначивши водночас, що його відомство активно вивчає досвід наших сусідів з Білорусі, які теж мають подібну проблему, але значно легше отримують різні дозвільні документи. Серйозним гальмом, зокрема, є заборона проведення санітарних рубок у так званий "Місяць тиші", який триває до середини червня. У той час, як саме в кінці квітня -- на початку травня відбувається перший виліт жуків-короїдів і зараження ними ще здорових дерев.

 

Учасники наради мали змогу почути думку білоруських колег, які теж брали участь у цьому заході, а також вчених, які активно працюють над темою збереження лісів.

 

До речі, у рішенні виїзної наради в одному із пунктів зазначено: "Ініціювати звернення обласних рад до Верховної Ради України щодо внесення змін до Закону України "Про тваринний світ" та Санітарних правил в лісах України з метою однозначного визначення норм і вимог щодо попередження масового всихання та деградації соснових насаджень в Україні".

 

Наскільки це важливо, довелося почути і від начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка, який вважає, що через заборони проведення санітарних рубок держава втрачає на зниженні якості деревини мільярди гривень, і що найгірше, можливість швидко і ефективно боротися з розповсюдженням шкідників, в тому числі й з одним із найбільш небезпечніших з них -- верхівковим короїдом.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото надано автором.

 

Сарненський район Рівненської області.

 

Голос України