Як збільшаться виплати після проведення пенсійної реформи? За рахунок чого їх підвищуватимуть? Яким буде мінімальний стаж виходу на пенсію?
 
Ольга ІЛЬЇНА.
 
Житомирська область.
 
 
Заступник міністра соціальної політики Микола ШАМБІР:
 
 
— Згідно із законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», з жовтня осучаснення пенсій торкнеться дев’яти мільйонів громадян. Більш як мільйону осіб підвищать пенсії на 200 гривень, а понад 1,2 мільйона — на тисячу гривень. У середньому пенсія збільшиться майже на 380 гривень. Підвищення виплат для кожного буде індивідуальне, залежно від розміру зарплати, стажу та внесків до Пенсійного фонду. Осучаснення особливо стосуватиметься тих людей, котрі вийшли на пенсію 10—15 років тому, оскільки розмір їхніх виплат не збільшувався протягом тривалого часу.
Також буде відновлено у повному обсязі виплату пенсій працюючим громадянам похилого віку.
За рахунок збільшення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень, коштів від сплати єдиного соціального внеску за сім місяців до Пенсійного фонду надійшло більше на 11,5 мільярда гривень. Їх використають на підвищення виплат.
Щодо пенсійного віку, він залишається незмінним — 60 років. З 2018 року мінімальний стаж для призначення пенсій становитиме 25 років. Він поступово збільшуватиметься до 35 років. Водночас нинішній мінімальний стаж 15 років залишиться, але у такому разі людина виходитиме на пенсію в 2018 році в 63 роки, пізніше — в 65 років.
 
Сергій МЕЛЬНИК.