Виставка митців-переселенців відкрилася в Центральному будинку художника в Києві. Уперше в такому масштабі столичні мешканці зможуть побачити й оцінити творчість художників з Донбасу. Війна розкидала їх по різних куточках України, змусила залишити на окупованій території майстерні і недописані картини та зайнятися побутовими проблемами.
Серед цих людей — і заслужені митці, лауреати високих нагород та премій, і ще молоді.

На знімках: Валентина і Володимир Телички біля своїх картин, де зображено український степ; серія робіт творчого дуету Сергія Друзяки і Сергія Литвинова з Краматорська являє собою фіксацію кожного дня окупації міста.

Як живуть вони сьогодні, про що думають? Такі запитання стали поштовхом до підготовки виставки, каже організатор заходу Олександр Рущак. На відкриття завітав міністр з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш.
Серед учасників виставки — заслужені художники України Володимир і Валентина Телички, Петро Антип, Віктор Скубак, художники Віктор Ендеберя, Сергій Жидель, Раїса Малинкіна, Наталя Максимова. Творчу молодь представляють подружжя Алекс Єськова та Антоніо Шевченко, а також 19-річна Юлія Макарова, яка нині мешкає з батьками у Львівській області. Події, які пережив кожен із авторів, по-різному відбилися на їхній творчості. У когось, як у Сергія Захарова, Сергія Друзяки та Сергія Литвинова, бачення окупації і війни викладене через досить прозорі алегорії. Такі самі паралелі з сьогоденням можна провести зі скіфськими воїнами та амазонками Петра Антипа. Навіть у натюрмортах і пейзажах деяких авторів відчувається біль утрати та неможливість повернути світле минуле.
«Під час підготовки ми вирішили не просто зібрати художників-переселенців, а й витримати високий художній рівень робіт. І це нам вдалося. До числа учасників додали також художників з прифронтової зони — Краматорська і Слов’янська, які також були під окупацією. Загалом тут представлені роботи майже 20 художників. Їх об’єднує не лише мала батьківщина, а й любов до України. Не випадково виставка має таку назву: «З Україною в серці», — розповідає заслужений працівник мистецтв України, помічник генерального директора Національного художнього музею України Галина Чумак.
Митці кажуть, що виставка дасть можливість мешканцям мирного Києва дізнатися більше про життя регіону, який нині — на перших місцях у фронтових зведеннях.
«Люблю свій край, яким він є. Він мене надихає. Бувала в різних європейських містах, гарних, наче медяник. А я люблю свою польову квітку, яка росте з пилу і бруду. Мистецтво вище за будь-що. Якщо тобі дуже болить — бери і пиши», — переконана заслужена художниця України Валентина Теличко.

Ліна КУЩ.
Фото автора.