Висока температура в період збирання врожаю і ведення бойових дій вимагає максимальної уваги до пожежної безпеки населення. А синоптики обіцяють, що сильна спека триватиме до середини серпня. Тож у працівників лісомисливських господарств і пожежників-рятувальників ГУ ДСНС Луганської області цей період буде особливо напруженим і відповідальним. Сьогодні на Луганщині оголошено п’ятий клас пожежної безпеки.

В умовах проведення АТО складність завдань у цьому напрямі зростає. Зокрема, через бойові дії лісомисливські господарства не можуть проводити авіапатрулювання. Проблеми з’являються у лісівників на ділянках так званої сірої зони, оскільки тут значна частина території замінована. Коли виникають загоряння, прибуття підрозділів для ліквідації пожежі ускладнене тією обставиною, що спочатку ділянки мають обстежити піротехнічні служби. А це, зрозуміло, затягує процес ліквідації вогню, через що часом масштаби збитків мають більші розміри.
— Враховуючи ситуацію в «сірій зоні», наші підрозділи чергують тут вахтовим методом під час пожежонебезпечного періоду, починаючи з квітня і до жовтня, — розповідає начальник ГУ ДСНС у Луганській області Ігор Савельєв. — При виникненні вогню ми оперативно ліквідуємо загоряння без залучення додаткових сил. Щодо лісу, то тут ми діємо разом із лісовою охороною, крім того, допомагають військові, якщо, скажімо, треба розмінувати якусь ділянку. На сьогодні наша служба вже розмінувала понад 600 га площі, ліквідовано 11,5 тис. вибухонебезпечних предметів, а це більше, ніж торік.
Нині воєнні дії ведуться не так інтенсивно, тому пожеж у прифронтовій зоні поменшало. Наприклад, якщо раніше через обстріли відбувалося 40% усіх пожеж, то сьогодні — не більш як 7%. Як правило, у Станично-Луганському, Попаснянському і Новоайдарському районах.
За словами начальника Луганського обласного управління лісового і мисливського господарства Олексія Латиніна, для виявлення лісових пожеж підприємство має 14 спостережних вишок, а для гасіння і боротьби з вогнем працює 23 лісопожежні станції, за якими закріплено 52 автомобілі, 67 тракторів і 23 модулі. До речі, модулі більшою мірою реагують на пожежі. Це всюдиходи з високою прохідністю, які укомплектовані мотопомпою високого тиску, обприскувачами ємністю до 600 літрів. Вони виконують початкове гасіння, поки не підійде допомога.
Олексій Латинін звертає увагу на такий факт. У 2004 році за технічним завданням держпідприємство «Кремінське лісомисливське господарство» розробило обладнання тонкого розпилення води для гасіння лісових пожеж. Це унікальне обладнання, що має досить високу ефективність. Однак було виготовлено лише два пробні екземпляри такої установки, одна з яких працювала у Кремінському лісгоспі, але далі, на жаль, справа не рушила.
— Свого часу я демонстрував ці установки всім трьом колишнім керівникам області, колишнім головам Комітету лісового господарства, Агентству лісових ресурсів. Усі підтримували створення виробництва такого обладнання, але питання й досі залишається невирішеним, — розповідає Олексій Латинін. — А в наших умовах, в умовах проведення АТО, такі установки просто необхідні. Нинішнього року кількість пожеж у лісах збільшилася удвічі.
На профілактичну роботу і гасіння лісових пожеж за півроку використано 2,5 млн. грн. Ще 2,1 млн. грн. на боротьбу з вогнем з екологічного фонду виділила обладміністрація. Однак скільки засобів не виділяй, їх завжди буде недостатньо, якщо населення і надалі нехтуватиме пожежною безпекою. Для таких порушників збільшено розміри штрафів. Скажімо, якщо раніше штраф становив мінімально 17 грн., то сьогодні від 85 грн. до 255 грн. А якщо порушення спричинило лісову пожежу або вогонь поширився на значній площі, то штраф для не юридичної особи зростає до 855 грн.
Крім того, новим положенням передбачено також відшкодування збитків від пожежі. Тобто, крім штрафу, порушник має відшкодувати втрати лісового господарства. До того ж мається на увазі не тільки спалений ліс, а й безпосередні витрати господарства на обладнання, засоби гасіння, ПММ тощо. Вважається, що жорсткість правил повинна вплинути на поведінку відпочивальників у лісі та на їхнє ставлення до держмайна. Пожежі переважно відбуваються вихідними днями, коли люди відпочивають на природі. Тому в ці дні рятувальники-пожежники переходять на посилений варіант патрулювання, щоб не допустити великих втрат.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.

 

СУМНА СТАТИСТИКА

На сьогодні в області сталося 1274 пожежі. Це удвічі більше, ніж торік до цього часу. Збитки становлять 37 млн. грн.; на 36 млн. грн. урятовано матеріальних цінностей. Під час пожеж загинуло 28 осіб, урятовано 75, з них 7 дітей.