За минулу добу (дані на 8.08) російсько-окупаційні формування 18 разів відкривали вогонь по українських позиціях, повідомляє штаб АТО. Практично всю ніч тривало вогневе протистояння в районах Авдіївки й на шахті Бутовка (донецький напрямок). Тут «гібриди» використовували міномети калібром 82 міліметри, гранатомети, кулемети й стрілецьку зброю. На луганському напрямку бойовики били з мінометів калібру 82 міліметри неподалік від Кримського й Трьохізбенки. Також випустили 6 мін калібру 120 міліметрів по позиціях сил АТО в районі Новотошківського. На приморському напрямку супротивник обстрілював українські укріплення в Новомихайлівці, Чермалику, Водяному й Талаківці.
За інформацією ГУР МОУ, російські окупаційні війська провели навчання поблизу Кадіївки. «За рішенням командування 4-ї окремої мотострілецької бригади (Алчевськ) 2-го АК (Луганськ) ЗС РФ проводилися заняття з практичних стрільб на необладнаній ділянці поблизу населеного пункту Кадіївка. У результаті порушень правил організації стрільб було обстріляно кілька приватних будинків, у результаті чого цивільна особа дістала кульове поранення», — сказано в повідомленні.
Збільшення кількості порушень режиму припинення вогню констатують міжнародні спостерігачі.
«За останній тиждень СММ зафіксувала збільшення на 55% кількості порушень режиму припинення вогню порівняно з минулим тижнем. Найбільше ця тенденція охопила територію між Первомайськом і Попасною, де відбулося 20% із зазначених порушень режиму припинення вогню», — заявив перший заступник глави Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Александр Хуг, перебуваючи в окупованому Луганську.
За його словами, СММ зафіксувала понад 550 випадків використання важкого озброєння й озброєння, забороненого Мінськими домовленостями. «Сюди входять танки, міномети й артилерія», — сказав заступник керівника місії. Він зазначив, що ескалація ситуації впливає на цивільне населення.
Жителі окупованого терористами «ДНР» села Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя) повідомили спостерігачам СММ ОБСЄ, що російські найманці заселилися в нежитлові будинки в селі, незважаючи на заперечення сусідів. Про це йдеться у звіті місії. Перебуваючи в селі, верифікатори випадково почули, як бойовики давали вказівку місцевим жителям не розмовляти з командою місії.