Майже 25 тисяч прийомів провели стоматологи-волонтери в зоні АТО за більш як два роки. Це стало можливим завдяки реалізації волонтерського стоматологічного проекту «Три зуб Дентал», організованого запорізькими волонтерами.


За цей час у так званих ротаціях у зоні АТО побували понад сто лікарів з усієї країни, лікування деяких пацієнтів, зокрема протезування, вони продовжують, уже повернувшись додому. Усе це стало можливим завдяки постійній і невтомній допомозі волонтерів та небайдужих громадян України.

В'ячеслав Леонтієв демонструє оновлену усмішку.

У стоматології є все необхідне обладнання для надання допомоги на місці.

Ігор Ященко демонструє прапор проекту "Три зуб Дентал".

У таких умовах запорізькі патріоти пробивають інформаційну блокаду для жителів Донецька.

Ігор Ященко безпомилково називає імена всіх лікарів, що залишили свої "автографи".


За цими статистичними даними — величезна кількість щасливих історій знайомств, прикладів справжньої дружби, взаємовиручки й істинного почуття патріотизму, гордості за свою країну, адже саме на таких людях і будується фундамент справжньої Незалежності й упевненості в успішному майбутньому України.

 

Стоматолог Максим Козюра (ліворуч) упевнений, що повернеться сюди знову.

 

Волонтери-стоматологи стали справжніми друзями й помічниками військових.

Фото автора.

«Будиночок» ескулапів відкритий завжди


Незадовго до головного державного свята — Дня Незалежності України — «Голос України» побував у зоні АТО, у тому самому «будиночку» у селі Карлівка, що в Мар’їнському районі Донецької області, де завжди нададуть допомогу, і про це знають не тільки військовослужбовці, а й місцеві мешканці, адже невідкладну допомогу тут надають і їм. Про сам проект нам розповів ідейний натхненник і беззмінний керівник запоріжець Ігор Ященко, для якого цей проект і сам «будиночок» стали новим етапом життя.


Запорізькі волонтери від самого початку АТО мішками возили бійцям знеболювальні препарати, але згодом зрозуміли, що це неефективно й проблему не розв’яже — треба усувати не наслідок, а причину. Тоді й купили першу машину, переобладнану на стоматкабінет.


Першого пацієнта лікарі «Три зуб Дентал» прийняли      1 червня 2015 року. На сьогодні у зоні АТО, крім стаціонарної стоматології в Карлівці, працюють також 4 повноцінні стоматологічні на колесах, ще 4 кабінети виключно силами волонтерів громадського руху «Об’єднання волонтерів Запоріжжя» обладнали при військових частинах.


— Кожен пересувний стоматологічний кабінет по-своєму унікальний і призначений для конкретної мети, — розповів Ігор Ященко. — Перший «Тризуб» — це стандартний правильний стоматологічний кабінет на колесах. Він проектований англійцями, усе зроблено мудро й зручно. Маленький «Тризубчик» більш компактний, він може легко дістатися в будь-яку точку, заїхати в підрозділ, надати необхідну допомогу, а також може використовуватися як реанімобіль для вивезення поранених.


Третій автомобіль «Тризуб-2» теж виконаний у маленькому форматі, але за наповненням рівнозначний повноцінному стоматологічному кабінету. Нині готуємо автомобіль «Крокодил». Його перевага в тому, що в нього дуже велика довга будка, там буде лікарське місце й місце зубного техніка.


Будиночок, де тепер розміщена «СтомАТОлогія», а саме так написано на дороговказі, що спрямовує до неї, раніше був адміністративним приміщенням місцевого водоканалу, у ньому жила охорона. Але перед тим, як вона стала стоматологією, будівлю довелося навіть розміновувати.


Атмосфера там панує дивовижна, і кожен залишає часточку своєї душі. Наприклад, тут є чудова традиція — кожен стоматолог після ротації залишає на стіні однієї з кімнат відбиток своєї руки в синьо-жовтих або червоно-чорних кольорах.


Навіть коти тут живуть особливі — Карієс і Пломба всідаються на ноги бійцям, щоб у кріслі вони не так нервували. Тут їх називають котами-антидепресантами.


Бійці самі себе лікували


— Завдяки цим людям я змінив свою думку про стоматологів. Раніше я заявляв, що мені легше лягти під ніж на операційний стіл без анестезії, ніж сісти в крісло до стоматолога. Ці люди приділяють нам увагу, втрачають гроші, залишають родини й бізнес, щоб приїхати й допомогти нам тут, — розповів «Голосу України» боєць ДУК «Правий сектор» Петро з позивним «Міхалич». — До того, як тут з’явилися ці хлопці, я виривав собі зуби плоскогубцями. Біль терпіти було неможливо, а по допомогу звернутися нікуди. Бували такі моменти, коли товариші по службі, не одержавши вчасно кваліфікованої стоматологічної допомоги, ставали інвалідами.


Другий пацієнт продемонстрував нам повний рот зубів. З’ясовується, сьогодні йому встановили протези, чим він натішитися не міг. В’ячеслав Леонтієв із Харкова з позивним «Бармалей» попередні сім місяців працював фельдшером швидкої допомоги в Першому добровольчому мобільному госпіталі імені Миколи Пирогова. Це волонтерська організація, яка надає первинну медичну допомогу й евакуює поранених. Нині він у відпустці, і з’явилася змога закрити питання із зубами.


Допоміг йому в цьому молодий лікар Максим Козюра з Токмака, що в Запорізькій області, який приїхав сюди вже втретє.


— Тут постійний рух, робота кипить. Мені це дуже подобається, я ще не відпрацював цю ротацію, але вже на 100% упевнений, що повернуся сюди знову. Тут розумієш, що можеш бути чимось корисний для наших бійців, їм потрібна підтримка, і я її можу надати в такий спосіб, — сказав Максим Козюра.