Чотирнадцятого квітня цього року у нашій газеті було опубліковано розповідь про бійця десантно-штурмової роти батальйону морської піхоти Миколу Супруна «Морпіха чекають п’ятеро сестер і троє братів».


Автор цих рядків поділилася з читачами неймовірною історією хлопця із села Кам’яний Брід Лисянського району, що на Черкащині, який виріс у родині, де було десятеро дітей. Рано залишившись сиротами і втративши одного брата, діти не тільки самі дали собі раду, а й виросли доброчесними, справжніми людьми. Коли проводжали на східний фронт найменшого, дев’ятнадцятирічного Миколу, п’ятеро сестер і троє братів як могли спорядили добровольця до війська. На жаль, придбати всі речі, необхідні десантникові у зоні бойових дій, сім’я не могла. Однак, як то кажуть, світ не без добрих людей...

 

У центрі Еліот Гарванд, третій зліва — Микола Супрун.

Фото Олександра ЗАВГОРОДНЬОГО.

Улітку «Голос України» із розповіддю про Миколу Супруна потрапив на очі волонтеру з Великої Британії Еліоту Гарванду. Молодий британець удруге приїхав до України, щоб допомагати дітям-сиротам. Прочитане у парламентській газеті схвилювало Еліота до глибини душі. Він ще з початку військового нападу Росії на Україну переживав за нашу країну, захоплювався мужністю її захисників, передавав ліки пораненим. Тепер вирішив вирушити на Донеччину, щоб особисто зустрітися з українськими військовими та десантником Миколою Супруном.


Організувати поїздку на маріупольський напрямок допомогли Гарванду черкаські волонтери. І зустріч, про яку мріяв Еліот, відбулася. Британський друг привіз для морпіха Супруна тепловізор, бінокль, кевларовий бронежилет, лікарські препарати. Познайомився британець не лише з Миколою, а й з його бойовими побратимами. Морпіхам було надзвичайно цікаво поспілкуватися з іноземним гостем, щирим прихильником України, котрий навіть у Великій Британії носить вишиванку. «Це щоб нагадувати моїм співвітчизникам, — поділився Еліот, — про Україну, про несправедливість і цинізм російської влади, котра чинить розбій у вашій державі...»


Цікава зустріч промайнула дуже швидко, адже у десантників на рахунку кожна хвилина. Бійці подякували Еліоту за підтримку і доброзичливість, Микола Супрун — за екіпіровку. Домовились, що їхнє спілкування і дружба матимуть продовження.


Наприкінці липня морпіх Супрун повідомив, що їхній підрозділ брав участь у міжнародних військово-морських навчаннях «Сі Бриз-2017». Поруч з українськими десантниками відточували свою майстерність військовики з 16 країн, серед яких були й представники Великої Британії. «Тому потрібно братися за підручники і «штурмувати» англійську мову. Спілкування з Еліотом мені у цьому допоможе...» — резюмував після навчань Микола Супрун.

Черкаська область.