Упровадження Протоколу про реєстри викидів і перенесення забруднювачів — це реальний крок на шляху України до сталого розвитку. Про це заявив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Олег Недава. Він розповів, що в рамках П’ятої міністерської конференції «Довкілля для Європи», що відбулася в Києві ще у травні 2003 року, було прийнято Протокол реєстрів викидів та перенесення забруднювачів (РВПЗ).
«3 лютого минулого року Верховна Рада України ратифікувала цей міжнародний документ, і він став законом України. Згідно із Протоколом, Україна має створити реєстр дозволів, звітів, матеріалів перевірок у сфері довкілля, доступ до якого матимуть, зокрема, органи влади та громадськість. Образно кажучи, на кожну трубу, через яку здійснюються викиди в довкілля, буде поставлено лічильник, і підприємство через екологічні платежі має відшкодовувати завдану довкіллю (людям і природі) шкоду. Створення та впровадження РВПЗ, адаптованого до національних потреб, допоможе відповідним органам влади, з допомогою проведення моніторингу та контрольно-наглядових заходів, відстежувати викиди небезпечних речовин і забруднювачів у часі та просторі, попереджувати забруднення і знизити навантаження на довкілля. А громадськість зможе контролювати ситуацію і головне — бачити, що робить влада і центральна, і місцева для поліпшення ситуації», — зазначив О. Недава.
Депутат переконаний у тому, що зниження викидів — це прямий шлях до економії на податках за забруднення природи і здешевлення собівартості продукції.
«Це доступ до новітніх технологій і міжнародних фінансових ресурсів. Це інвестиційна привабливість і підвищення конкурентоспроможності на світових ринках. У будь-якому разі, це краще, ніж штрафні санкції, обмеження доступу до європейських ринків та іміджеві втрати, які тягне за собою ігнорування вимог Протоколу», — зауважив Недава.
До того ж депутат вважає, що впровадження Протоколу про реєстри викидів і перенесення забруднювачів — це реальний крок на шляху України до сталого розвитку.
«Він сприятиме підвищенню нашого міжнародного авторитету, залученню України до виконання міжнародних природоохоронних проектів і подальшому розвитку взаєморозуміння та добросусідських відносин між Україною та державами-членами Європейського Союзу», — додав Олег Недава.