Міжнародний кримінальний суд вивчає можливість розгляду територій «ЛНР/ДНР» як окупованих, — директор Amnesty Іnternatіonal Ukraіne Покальчук.
Прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда вивчає можливість розгляду територій «ЛНР» і «ДНР» як окупованих.
Про це розповіла директор Amnesty Іnternatіonal Ukraіne Оксана Покальчук, передає Цензор.НЕТ. Якщо Міжнародний кримінальний суд прийме позитивне рішення щодо цього питання, це дасть змогу розв’язувати різні проблеми, пов’язані з конфліктом, використовуючи механізми, передбачені міжнародним правом, заявила вона.
«Крім того, правозахисники, а також журналісти зможуть чітко казати, що і як там відбувається, використовуючи чіткий понятійний апарат. Але поки цього не сталося й у нас немає визнання цієї території окупованою, ми можемо говорити про вплив Росії на цю територію; про російські фінансові та матеріальні ресурси, що вливаються в «ДНР» і «ЛНР». До слова, в 2014 році Amnesty Іnternatіonal була чи не першою організацією, що опублікувала зроблене із супутника фото російської військової техніки на Донбасі. Крім цього, ми проводили дослідження в Криму; у міру своїх можливостей ми уважно стежимо за тим, що відбувається на окупованих територіях «ЛНР» і «ДНР», — розповіла Оксана Покальчук.