ПОЛТАВА:

У селі Козубівка Хорольського району на Полтавщині влаштували етнофестиваль «Під дідовими липами». Під час згаданого дійства врочисто відкрили етнографічний музей «Древо».


Колекцію для нього зібрав уродженець села, молодий дослідник-аматор Едуард Крутько, який нині навчається у Тернопільському національному медуніверситеті. Йому, звісно, допомагали в цьому небайдужі земляки. А організаторами фестивалю стали кілька молодіжних громадських організацій. Їхню ініціативу підтримали представники районної влади, Андріївської сільради, а також Британська рада в Україні.


Яскраве дійство тривало два дні. Свої таланти показали місцеві й заїжджі фольклорні колективи. Учасники гуртів не лише співали та танцювали, а й відтворювали давні народні обряди. Під час презентації автентичного одягу наших предків очі розбігалися від його краси й ошатності. А серед традиційних майстер-класів для дітей був навіть такий екзотичний, як малювання на склі...


Свої вироби демонстрували й народні майстри, всі охочі смакували козацьким кулешем. Неабиякий інтерес викликав і поетичний турнір талановитих аматорів. Зрештою, не менше за розваги захоплювала й пізнавальна складова фестивалю. Зокрема, екскурс у минувшину Козубівки та довколишніх сіл, перегляд і обговорення фільму про наші вишиванки «Спадок нації», відвідини тільки-но відкритого етнографічного музею. Останній, на переконання мешканців Козубівки, стане своєрідною візитівкою їхнього села.