Ціни на ліки, проблеми освіти (особливо в школах сільської та гірської місцевості), об’єднання громад обговорювали під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Міністерству охорони здоров’я, Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Міністерству внутрішніх справ проаналізувати дані щодо закупівель медичних препаратів закладами охорони здоров’я у країні за завищеними цінами. Про це глава уряду заявив під час засідання Кабінету Міністрів України у середу.

 

Еміне Джапарова — перший заступник міністра інформаційної політики України.

Фото з сайту kmu.gov.ua

«Проаналізуйте, будь ласка, і дайте по руках тим, хто краде у людей, які потребують захисту і підтримки — у хворих людей», — наголосив глава уряду.


Він навів дані дослідження Міністерства економічного розвитку і торгівлі, згідно з яким різні медичні установи купують препарати, а саме — парацетамол, омнопон, аспірин та адреналін — за ціною, що до 90% перевищує середньозважену по країні.


«Це злочин проти українських громадян — красти у тих, хто хворіє. Так роблять лише мародери», — сказав Володимир Гройсман.


Крім того, Кабінет Міністрів України планує цього року направити на дорожні роботи не менше 15 млрд. грн., отриманих від перевиконання фінансових планів надходжень на митниці. «Порядок з дорогами ми наведемо, — запевнив глава уряду і додав, — можемо заробити достатньо грошей в країні — для оборони, інфраструктури, охорони здоров’я та освіти — і інвестувати кошти в соціальні стандарти життя громадян».


А віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко повідомив, що в Україні триває процес добровільного об’єднання громад. Тим громадам, які були обрані весною 2017 року, надається можливість коректувати перспективний план і таким чином затвердити прямі міжбюджетні відносини і розрахунки з держбюджетом.


Віце-прем’єр-міністр повідомив, що сьогодні 250 громад очікують на рішення ЦВК щодо призначення місцевих виборів восени цього року. «Якщо буде позитивне рішення ЦВК, на кінець року в Україні буде майже 665 громад», — підкреслив він.


А щоб захистити споживачів від контрафактної та сурогатної продукції і зменшити частку тіньової економіки, Кабінет Міністрів підвищив мінімальні ціни на алкоголь. Зокрема, роздрібні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби збільшити на 14,0-19,41%; віскі, ром та джин — на 6,5-6,6%; коньяк (бренді) — на 12,3-29,1%; вина з додаванням спирту, ігристі — на 7,1-13,3%.
 

ВІДСТАВКА

Прем’єр Володимир Гройсман повідомив, що голова Укрзалізниці Войцех Балчун подав у відставку через особисті обставини. За його словами, за час керування Балчуна в УЗ «відбулися, в тому числі, і позитивні зміни». Прем’єр подякував Балчуну за роботу і зазначив, що йому довелося працювати в достатньо важких умовах.