У селі Городище-ІІ Луцького району 7 серпня освятили оновлене і упорядковане природне джерело. Оскільки врочистості відбувалися в День Успіння Святої праведної Анни, джерело відтепер носитиме її ім'я.

 

На знімках:

 

криничка на Вдовиному болоті 

 

аналізи засвідчують високу якість води

 

яке свято без пісні

 

ох і смачна джерельна вода!

 

фото на згадку про пам'ятний день

 

водогосподарники області теж долучилися до доброї справи.
На знімку справа наліво:
начальник обласного управління
водних ресурсів
Ростислав Кравчук,
заступник начальника Луцького міжрайонного управління
водних ресурсів
Іван Шевчик
та головний інженер
цього управління
Анатолій Парфелюк

 

Добра згадка про горду красуню-вдову

 

День, якого відбувалася ця знаменна для Городищ подія, видався дощовим. Із самого ранку навіть постало питання, а чи не перенести освячення джерела на іншу дату. Та настоятель місцевого Свято-Троїцького храму Володимир Дзвінчук порадив не відступатися від задуманого і точно в призначений час разом із священиками з сіл Терешківці та Несвіч Василем Хомляком та Миколою Ковальчуком розпочали богослужіння.

 

Звичайно, погода дещо обмежила коло учасників урочистого дійства, проте ті, хто не побоявся дощу і прийшов в цю ранішню пору на луг на захід від села, не пошкодував. Слова молитви і проповіді цього дня звучали по особливому проникливо, як ніколи близько приймалися до серця..

 

Цієї долиною між двох узвиш давно тік струмок, били численні джерела, були невеликі озерця, які в народі через їхні великі глибини називали безоднями. На мапі 1890-го позначено невеликий став із водяним млином. Заглянути в ще більш давні часи цієї утаємниченої місцини допомагає збережена легенда, згідно з якою назва "Вдовине болото" закріпилося за нею ще з кінця ХVIII століття. У ті роки жив тут пан Зволінський. Усі землі навкруг належали йому. Заманулося молодому панові подарувати пані на іменини живу дику качку. За спійману качку обіцяв багато грошей і наділ землі. Кинулись люди за тією качкою по всіх болотах, але схопити живу не так просто. Пішов за нею і Карпо Цинапа. Вистежив він качиний виводок на болоті, зробив з очерету трубку, щоб під водою міг дихати, і таким способом качку прямо за лапи взяв. Акурат на іменини з нею встиг. Пан прийняв качку, а за платнею сказав по іменинах прийти.

 

Засватав Карпо найвродливішу в селі дівчину. Бо мав сто злотих і десять моргів землі отримати за качку. Але пан дурив Карпа аж доки зовсім не вигнав з маєтку, ще й криміналом пригрозив. Пішов Карпо Цинапа до повіту скаржитися, та нічого з цього не вийшло. Мало того, коли Карпо їхав кіньми з горбка на болото, коні сполохались. Цинапа з воза впав униз головою, а через чотири дні помер. Коні з возом в'їхали просто у джерело, яке за свою величезну площу і глибину називалось Безоднею. Відтоді джерело називають Цинапова Безодня. В наш час тут святять воду на Водохреще.

 

Помер Карпо... А його вдова запала в очі панові Заволівському. Покликав її до себе, дав ключі і каже: "Бути тобі ключницею в мене". Та марна була панова затія. Не зігнулася перед ним вдова-красуня, розгадала його та й кинула панові ключі межи очі. І зачав він пильнувати її на відлюдді, щоби силою взяти. Таки підстеріг, коли в лісі гриби збирала. Кинулась тікати. Отут-то, мабуть, і прийшла вдові думка -- заманити пана в болото, у прірву. Не помітила, як сама потрапила в драговиння. Завернули на вдовиний крик пастушки, але вже засмоктала її трясовина. З того і пішло -- Вдовине болото.

 

Поблизу того місця, де загинула вдова, розташоване джерело. З'явилось воно під час копання торфу. Люди дуже люблять воду з нього за те, що вона чиста як сльоза і смачна.

 

Для себе, дітей та внуків

 

Щоб джерело набуло такого привабливого вигляду, потрудилося багато людей. Насамперед потрібно відзначити наполегливість сільського голови Городищ Світлани Соколюк, яка зуміла згуртувати людей довкола цієї ідеї. Підтримав її і керівник місцевого сільгосптовариства "Городище" Анатолій Никонюк, виділивши 15 тисяч гривень. Ще 24 тисячі гривень зібрали місцеві хористи, колядуючи на зимові свята. Долучився до доброї справи і директор сусіднього сільгосппідприємства Андрій Турак, виділивши техніку і надавши вапняк, щоб встелити ним дно невеличкого ставу.

 

Серед місцевих ентузіастів слід відзначити Володимира Пастерука, Олега Крайнього, Олега Макітова. Сумлінно на цих роботах працював екскаваторник Луцького міжрайонного управління водного господарства заслужений працівник сільського господарства Микола Гольченко... Добра ідея згуртувала село. Її підтримали і в сусідньому з Городищами Угринові.

 

Як розповів на врочистостях начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук, джерело в Городищах стало 85-м відновленим в області. Фахівець відзначив високу якість води, яка за своїми параметрами перевищує показники водогону обласного центру, і висловив припущення, що незабаром сюди, щоб вгамувати спрагу, приїздитимуть люди не лише з Луцька і сусідніх сіл, а й зупинятимуться подорожні, аби наповнити цілющою вологою свої фляги. Адже від магістралі Львів--Луцьк до джерела якихось двісті метрів.

 

Отець Володимир Дзвінчук, звертаючись до присутніх, сказав, що відтепер тут освячуватимуть воду на Водохреще, і закликав усіх берегти джерело, щоб воно могло радувати ще не одне покоління людей.

 

Приємною несподіванкою для багатьох стало те, що саме цього дня відзначають свою чергову річницю один із ініціаторів відновлення джерела Федір Христинчик, а також Ольга Михальська. На пам'ять про цей день отець Володимир вручив їм ікони святого Амфілофія. А вчитель місцевої школи, член Національної спілки письменників України Анатолій Сидорчук прочитав усім свого вірша "Живи, джерело!":

 

І біля тебе тут зібрались ми,

 

щоб освятити твою силу й вроду,

 

щоб серед літа чи серед зими

 

Ти пульсувало всім нам в нагороду...

 

Тому й несем тобі сердець своїх тепло,

 

вода твоя принадна і жаданна! --

 

Живи, пульсуй і дихай, джерело,

 

Респект тобі, і слава, і осанна!

 

ДОВІДКОВО

 

Свята праведна Анна разом зі своїм чоловіком святим Йоакимом із Божої Милості вже у похилому віці стали батьками Пресвятої Діви Марії -- майбутньої матері Христа. Вона вважається покровителькою вагітних. Жінки в молитвах до неї просять легких пологів, здоров'я для малюка і достатню кількість молока у породіллі.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

 

Волинська область.

 

Голос України