У селі Городище-ІІ Луцького району на Волині освятили оновлене і упорядковане природне джерело (на знімку). Оскільки врочистості відбувалися в День Успіння Святої праведної Анни, джерело відтепер називатиметься на її честь.

Щоб джерело мало такий привабливий вигляд, потрудилося чимало людей. Насамперед потрібно відзначити наполегливість сільського голови Городища Світлани Соколюк, яка зуміла згуртувати людей довкола цієї ідеї. Підтримав її і керівник місцевого сільгосптовариства «Городище» Анатолій Никонюк, виділивши 15 тисяч гривень. Ще 24 тисячі гривень зібрали місцеві хористи, колядуючи на зимові свята. Долучився до доброї справи і директор сусіднього сільгосппідприємства Андрій Турак, виділивши техніку і надавши вапняк, щоб встелити ним дно невеличкого ставу.
Серед місцевих ентузіастів слід відзначити Володимира Пастерука, Олега Крайнього, Олега Макітова. Сумлінно на цих роботах працював екскаваторник Луцького міжрайонного управління водного господарства, заслужений працівник сільського господарства Микола Гольченко... Добра ідея згуртувала село. Її підтримали і в сусідньому з Городищем Угринові.
Як розповів на врочистостях начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук, це джерело стало 85-м відновленим в області. Фахівець відзначив високу якість води, яка за своїми показниками краща, ніж у водогоні обласного центру, і висловив припущення, що незабаром сюди, щоб угамувати спрагу, приїздитимуть люди не лише з Луцька і сусідніх сіл, а й зупинятимуться подорожні, щоб наповнити цілющою вологою свої фляги. Адже від магістралі Львів—Луцьк до джерела якихось двісті метрів.
Отець Володимир Дзвінчук, звертаючись до присутніх, сказав, що відтепер тут освячуватимуть воду на Водохреще, закликав усіх берегти джерело, щоб воно могло радувати ще не одне покоління людей.
Приємною несподіванкою для багатьох стало, що саме цього дня відзначають свою чергову річницю один з ініціаторів відновлення джерела Федір Христинчик, а також Ольга Михальська. На згадку про цей день отець Володимир вручив їм ікони святого Амфілофія. А вчитель місцевої школи, член Національної спілки письменників України Анатолій Сидорчук прочитав всім свого вірша «Живи, джерело!»

Фото автора.

 

ДОВІДКОВО

Свята праведна Анна разом зі своїм чоловіком святим Йоакимом з Божої Милості вже у похилому віці стали батьками Пресвятої Діви Марії — майбутньої матері Христа. Вона вважається покровителькою вагітних. Жінки в молитвах до неї просять про легкі пологи, про здоров’я для малюка і достатню кількість молока у породіллі.