Днями в Україні стартував позачерговий призов до Національної гвардії. За словами прес-офіцера Нацгвардії Руслана Музичука, згідно з указом Президента України, до 31 серпня для проходження служби відбиратимуть осіб призовного віку — від 20 до 27 років.
У Генштабі зазначили, що додатковий призов проводять у зв’язку з недобором у Національну гвардію під час травневого призову. Там запевнили, що строковики не нестимуть службу в зоні АТО. Їхнє завдання — забезпечувати громадський порядок на території областей, в яких вони проходитимуть службу, а також виконання спеціальних завдань Національної гвардії.
На думку військового експерта Івана Якубця, призов до армії має бути щонайменше два рази на рік, «але в тому, що він буде чотири рази, немає нічого дивного».
«Призивати потрібно хоча б 25% від чисельності ЗСУ за один призов. Якщо ЗСУ — 200 тисяч, то призов щороку має бути 40—50 тисяч осіб. А якщо ні, то ми не встигнемо підготувати резерв, а строкова служба має на меті військові навчання, а потім — службу в резерві. Виходить, резерв 16 тисяч чи 12 тисяч, як було, — це крапля в морі. Очевидно, уже й влада розуміє, що ситуацію потрібно виправляти, тому й оголосили чотири призови. Важко таку кампанію провести за кілька разів», — так пояснив у коментарі «Слову и Делу» ситуацію з додатковим призовом Іван Якубець.