У Комітетах Верховної Ради


Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики під час сьомої сесії планує провести низку слухань, семінарів, круглих столів та інших заходів.

Зокрема, на грудень заплановано парламентські слухання на тему «Про стан інформаційної безпеки в Україні». У жовтні мають відбутися комітетські слухання на тему «Актуальні питання забезпечення та гармонізації державного, парламентського і громадського контролю у сфері доступу до публічної інформації».


Члени комітету також планують провести три круглі столи. Перший на тему «Обговорення законопроекту «Про аудіовізуальні медіапослуги». Другий — спільно з Інститутом літератури імені Т. Г. Шевченка Національної академії наук України на тему «Українська мова національного телебачення і радіо: проблеми стилістики, орфоепії, лексики». Третій круглий стіл: «Цифрове мовлення в Україні. Стан законодавчого та інституційного забезпечення переходу на цифрове мовлення в Україні».


Також відбудеться щорічний український форум з управління Інтернетом ІGF-UA та актуальних питань законодавчого забезпечення свободи вираження поглядів в Інтернеті, міжнародна конференція на тему «Шляхи посилення і наближення до європейських стандартів нормативно-правового та інституційного регулювання питань профілактики й ефективного розслідування справ щодо безпеки журналістів». А ще комітет проведе науково-практичну конференцію «Актуальні питання подальшої гармонізації нормативно-правового регулювання у сфері дії Закону України «Про відкритість використання публічних коштів», міжнародну науково-практичну конференцію на тему «Інформаційне суспільство в Україні: першочергові кроки щодо зміцнення свободи медіа» та міжнародний науково-практичний семінар «Законодавче вирішення питань забезпечення європейських стандартів у сфері доступу до публічної інформації: сучасний стан та виклики». Крім того, запланована міжнародна конференція на тему «РадіоUA» (пріоритети розвитку радіомовлення в Україні).


Розширили ринки збуту для харчових продуктів


Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин за період роботи шостої сесії розглянув понад 70 законопроектів. З них два Верховна Рада ухвалила в цілому: «Про внесення змін до Закону України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» та «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», який дасть змогу побудувати європейську систему контролю за харчовими продуктами і кормами. Також цей закон знімає багато обмежень на український експорт і у такий спосіб розширить ринки збуту. Це, в свою чергу, буде важливим стимулом для розвитку аграрного сектору та харчової промисловості України на основі європейських стандартів.


Крім того, з опрацьованих комітетом законопроектів парламент ухвалив у першому читанні такі:


— проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками;


— проект закону України «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про використання земель оборони» щодо підвищення ефективності використання виділених земельних ділянок;


— проект закону України «Про внесення змін до Закону України «Про особисте селянське господарство» щодо розвитку сільського зеленого туризму».


На повторне перше читання відправлено проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства».


Також комітет під час шостої сесії проводив комітетські слухання, круглі столи, засідання робочих груп тощо.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.