У дерев'яному храмі Святого Юра -- пам'ятці архітектури національного значення, спорудженій наприкінці XV -- на початку XVI століть, внесеному до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що розташована у місті Дрогобичі Львівської області, тривають реставраційні роботи.

 

Фото
Львівської ОДА.

 

"Минулого року відреставрували стінописи всередині церкви за грандові кошти -- 700 тисяч гривень. Цього року плануємо завершити розпочаті роботи -- обхідну галерею та огорожу, наступного візьмемось за дзвіницю, -- зазначила т. в.о. директора департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук. -- Пам'ятка культури реставрується у межах обласної Програми "Охорона і збереження культурної спадщини". Сподіваємось, наступного року на об'єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО виділять кошти із державного бюджету, адже аналогів таких сакральних пам'яток немає в світі".

 

Інтер'єр церкви прикрашає стінопис із релігійних композицій (Страсті Христові). Реставратори працюють із захопленням, розповідають, що тут є малюнки, яких немає в жодній іншій церкві. На західній стіні, біля вікна, зображено гріхопадіння Адама і вигнання його з раю.

 

Як розповіли місцеві жителі, храм двічі зазнавав пошкодження внаслідок стихійного лиха, будівля руйнувалася на очах. Тут перестали проводити богослужіння, а Службу Божу правлять тільки на храмове свято, що припадає на 6 травня, на Юрія, і на другий день Великодніх Свят. Але вони переконані, що цю пам'ятку треба зберегти, і дуже тішаться, що у цьому намоленому місці нарешті почали відновлювальні роботи.

 

Для збереження пам'ятки коштом обласного бюджету виконали першочергові протиаварійні роботи. У церкві відреставрували куполи, які були в жахливому стані, провели протипожежну обробку дерев'яних конструкцій. Окрім того, встановили нову систему захисту від грози, автоматичну протипожежну систему оповіщення, протизламну систему та нову систему електромережі, також відреставрували декоративні карнизи під куполами.

 

Зараз завершено виготовлення проектно-кошторисної документації на реставрацію всього комплексу Святого Юра, який включає реконструкцію храму, дзвіниці та благоустрій території. За словами Оксани Ткачук, кошторисна вартість цих робіт становить близько семи мільйонів гривень. З них на реставрацію вже скерували 1,5 млн. грн.

 

У Дрогобичі усі з нетерпінням очікують на завершення робіт із реставрації цієї перлини архітектури, яка входить у перелік 16 дерев'яних церков Карпатського регіону України і Польщі, внесених у 2013 році до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

Надія ГЕРБОВКА.

 

Львів.

 

Голос України