Про це під час прес-конференції в «Укрінформі» повідомив директор  НАБУ Артем Ситник (на знімку).

 


«Ми з прокуратурою сформували антирейтинг справ, які тривалий час перебувають у судах. Прикладів дуже багато, але я наведу приклад справи, яка стосуються топ-менеджменту ОПЗ — стратегічного підприємства на межі банкрутства. Одна із схем — у цій справі призначають засідання суду раз на два місяці. Потім суд переводить засідання у закритий режим», — зазначив він.


«Потім в останній день своїх повноважень голова Фонду держмайна пише лист і відмовляється від позову у справі про стягування коштів на користь держави — це вже службові особи. Потім нинішній в. о. керівника пише, що 300 млн. — це не збитки для заводу», — додав він.


Без руху з весни 2016 року перебуває і справа щодо колишнього виконавчого директора НАК «Нафтогаз України» Андрія Пасішника. За словами А. Ситника, якщо буде такий підхід у судах, то робота НАБУ не буде завершена. «У судах ситуація дуже погана», — додав він і наголосив, що тому і потрібен Антикорупційний суд.


Його, за словами глави НАБУ, для продуктивної роботи Національного антикорупційного бюро і САП необхідно створити вже восени. «Усі наші зусилля не матимуть ніякого значення», — сказав він і додав, що створення Антикорупційного суду — це головний тест для нашої влади.


Водночас він повідомив про формування в НАБУ підрозділу, який спеціалізуватиметься на сфері оборони.


«Нині у нас формується оборонний підрозділ. Цей підрозділ надзвичайно важливий в умовах війни і фінансування Міністерства оборони», — сказав він і додав, що загалом формування відомства можна вважати завершеним. Після відкриття регіональних осередків НАБУ в Харкові та Одесі вакантними залишаються лише 50 посад.


За словами А. Ситника, справа стосовно корупції на Львівському бронетанковому заводі була першим результатом роботи нового підрозділу. До його здобутків він зарахував і кримінальне провадження за фактом розкрадання 16,5 млн. грн. під час реалізації проекту «Стіна».


Водночас директор НАБУ анонсував нові затримання у цій справі. «Нещодавно були виробництва за цим проектом, і це лише перші затримання, тому що ми практично не все відпрацювали. Це тільки початок, надалі ми також працюватимемо над цим проектом і це не остаточна крапка в цьому напрямку», — сказав він.


Вл. інф.
Фото Юлії ОВСЯННИКОВОЇ (Укрінформ).