Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин під час сьомої сесії планує розглянути 225 проектів законодавчих актів. Серед них комітет визначено головним щодо розгляду понад 100 законопроектів.


Зокрема, у вересні цього року народні депутати планують розглянути у другому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель (реєстр. № 4355).


Власне, документ надає сільським, селищними та міським радам право розпоряджатися землями державної власності за межами населених пунктів в якості делегованих повноважень. Провадити зміну цільового призначення земельних ділянок приватної власності не тільки у межах населеного пункту, а й за його межами. Також у проекті коригуються повноваження у сфері земельних відносин районних, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, інших органів виконавчої влади. Цей законопроект народні депутати рекомендуватимуть парламенту ухвалити у другому читанні та в цілому як закон.


У жовтні комітет має розглянути в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту законних прав власників земельних часток (паїв) (реєстр. № 4695). Основна мета законопроекту, як наголошують його автори, серед яких, зокрема, Олег Ляшко та Олександра Кужель, — захист власників земельних часток (паїв), земельних ділянок шляхом встановлення на законодавчому рівні обов’язкових вимог нотаріального посвідчення договорів оренди землі, укладених з фізичною особою.


Серед запланованих для розгляду на грудень законопроектів містяться, зокрема, зміни до деяких законодавчих актів щодо введення до 2023 року мораторію на вирощування генетично модифікованих сільськогосподарських рослин, виробництво, переробку, обіг, транзит та ввезення ГМО, здатних до самовідтворення або передачі спадкових факторів (реєстр. № 4968). Крім того, комітет протягом сесії має провести низку комітетських слухань, круглих столів та виїзних засідань.


Вл. інф.