На контролі «Голосу України»

 

Білоруські дорожники зупинили ремонт українського автошляху вартістю понад 100 млн. грн. Уся справа в порушеннях, виявлених в тендерній документації, поданій підприємствами на участь у відкритих торгах на поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування Знам’янка — Луганськ — Ізварине, оголошених Службою автомобільних доріг (САД) у Кіровоградській області в травні цього року. Саме тієї, ремонтні роботи на якій у вересні минулого та червні цього року інспектував Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

 

На знімку: Володимир Гройсман під час інспектування ремонтних робіт дороги М-04 Знам’янка — Луганськ — Ізварине 20 червня цього року. Тоді побаченим Прем’єр-міністр залишився задоволений.


Фото з офіційного сайту САД у Кіровоградській області.


Як повідомляється на сайті центру медіарозслідувань «Прозоро», заявки на участь у торгах подали чотири учасники: українські ТОВ «Автодор», ПрАТ «Коммунтранс», ТОВ «Ростдорстрой» та білоруське ВАТ «Дорожньо-будівельний трест №4». Та попри те, що торги відкриті, до аукціону тендерна комісія САД допустила лише українські компанії, аргументувавши це тим, що білоруси нібито не надали додатки до одного з договорів у тендерній пропозиції. Білоруські колеги з таким рішенням не погодились та подали скаргу до Антимонопольного комітету України.


У скарзі ВАТ «Дорожньо-будівельний трест №4» зазначається, що САД у Кіровоградській області грубо порушила принципи недискримінації, об’єктивності та неупередженості, а тендерну пропозицію відхилила з формальних та надуманих підстав. А заразом вказано, що замовник чомусь не відхилив тендерні пропозиції інших учасників, які містили грубі порушення, що не відповідають умовам тендерної документації.


Розглянувши скаргу, АМКУ виявив, що вимогам заявленої тендерної документації не відповідають пропозиції всіх допущених до аукціону учасників, та зобов’язав САД у Кіровоградській області скасувати торги.


У результаті Служба автомобільних доріг Кіровоградщини на початку серпня відмінила закупівлю щодо поточного середнього ремонту дороги Знам’янка — Луганськ — Ізварине і на зазначеній, і на ще одній ділянці тієї ж дороги, з очікуваною вартістю понад 57 млн. грн. Причина та сама.


Здавалося б, нічого страшного, порушення виявлено, порядок відновлено. САД у Кіровоградській області вдруге оголосила про відкриті торги на поточний ремонт вказаних ділянок дороги Знам’янка — Луганськ — Ізварине.

От лише... початок аукціону заплановано на 17 жовтня. А це означає, що ремонту цій дорозі в 2017 році вже не бачити, адже непомітно підкрадеться зима.

 

Кіровоградська область.