Придбати обладнання для ЦРЛ вирішили мешканці Дертківської сільської ради, що в Ізяславському районі на Хмельниччині. Випадок, який справді заслуговує на увагу. Адже зазвичай сільські ФАПи чекають хоч якоїсь допомоги та підтримки від районної та обласної влади. Про те, щоб купити для себе не те що медичне устаткування, а навіть найнеобхідніші ліки, багатьом доводиться тільки мріяти. Але в даному випадку вийшло все навпаки: село взялося допомагати центральній районній лікарні.

Новий апарат рятуватиме життя дорослим і дітям.

Фото надане Ізяславською РДА.

Ще на початку року головний лікар Олександр Агапій завів мову про те, що реанімаційному відділенню вкрай потрібен сучасний апарат для штучної вентиляції легень. Але ні в лікарняній касі, ні в районному бюджеті коштів для такої покупки не було. Тож місцева влада вирішила звернутись із проханням про фінансову підтримку до сільських громад. Відважитись на подібне придбання може далеко не кожна територіальна громада. Тим більше, якщо йдеться про невелику сільську, в якої доволі обмежені фінансові надходження.
Та все ж, з’ясувалося, вихід знайти можна. Після того як у районі проаналізували фінансовий стан місцевих бюджетів, вирішили звернутись із проханням про допомогу до Дертківського сільського голови та депутатів тамтешньої сільради.
Назвати її найбагатшою чи найперспективнішою в районі важко. Окрім Дертки, до сільради входить ще п’ять сіл. Але всі вони зовсім крихітні — від півсотні до півтори сотні жителів. А в Новосілці взагалі заледве півтора десятка набирається. Зрозуміло, що самостійно утримувати свою ефективну медицину цій громаді неможливо. Тому й мусять покладатись здебільшого на районну лікарню. Бо до неї — трохи більше тридцяти кілометрів. А, приміром, щоб дістатись до обласних закладів, треба здолати відстань майже у півтори сотні кілометрів.
Можна було б бюджетні кошти залишити у своєму розпорядженні. Та чи виграли б від цього люди? З такими грошима навряд чи можна було розв’язати усі проблеми сільської медицини. Зате для райлікарні нова техніка стала суттєвим доповненням до того, що там мають. Зваживши все це, у громаді вирішили спрямувати свої гроші саме туди. Тож передали зі свого бюджету 850 тисяч гривень, які й пішли на новий апарат.
Користуватись ним зможуть не тільки жителі Дертківської сільради, а й мешканці всього району. Але ніяких протиріч селяни в цьому не вбачають, бо й вони так само користуватимуться всіма іншими послугами, що надає районний заклад.
За словами завідувача реанімаційного відділення Олександра Мельника, новий апарат був давно потрібен для підтримки життя пацієнтів із дихальною недостатністю. Крім того, його можна використовувати і для малюків, які передчасно народились зовсім крихітними — з вагою від 300 грамів. Адже це не просто апарат штучної вентиляції легень, а ціла багатофункціональна система, що дозволяє ефективно проводити інтенсивну терапію. Його можна використовувати не лише в умовах стаціонару, але й при транспортуванні хворого впродовж чотирьох годин. Тому у тяжкохворих з’явилося більше шансів на те, щоб у критичних випадках дістатись до обласних медзакладів.
Словом, таке придбання не просто потішило місцевих лікарів, а й дало пацієнтам шанс на одужання та життя. А тим часом в ЦРЛ говорять і про інші нагальні потреби. Медики переконують, хоча б частково вирішити їх допоможе саме така співпраця з територіальними громадами. Бо самотужки не справитись нікому.

Ірина КОЗАК.

Хмельницька область.