Децентралізувати допомогу ВІЛ-інфікованим намагаються в Херсоні. Раніше понад тисячу городян, котрі живуть із вірусом імунодефіциту людини, змушені були регулярно їздити по свої препарати для щоденного прийому у Центр профілактики та боротьби зі СНІДом «Анти-СНІД», який знаходиться у житловому масиві «Корабел», аж на околиці обласного центру. Діставатися сюди з протилежного кінця міста було просто незручно, а крім того, ще й де-факто порушувалося право пацієнтів на збереження лікарської таємниці. Адже мешканці сусідніх кварталів були чудово поінформовані, хто саме й до чого сюди йде, тому «вирахувати» хворих за бажанням шукачів компромату чи просто цікавих було не так і складно. Однак тепер завдяки філантропам зі США та допомозі місцевих громадських організацій у поліклініці № 2 клінічної лікарні імені Євгена Карабелеша нарешті відремонтували та переобладнали окремий кабінет саме для видачі препаратів антиретровірусної терапії. Їх також постачають міжнародні фонди.

Віднині понад триста ВІЛ-інфікованих Суворовського району ходитимуть у звичайну поліклініку по належні їм ліки, як і десятки тисяч «звичайних» хворих із зовсім іншими діагнозами, котрі також за потребою відвідують тутешніх лікарів. Причому головний лікар клінічної лікарні Алла Малицька каже, що для носіїв вірусу імунодефіциту людини тут передбачили й додаткові послуги — як-от діагностика туберкульозу, аналізи крові тощо.
У найближчій перспективі кабінети з постачання АРТ-препаратів мають обладнати і в поліклініках двох інших районів обласного центру. Адже проблема допомоги носіям небезпечного вірусу для Херсона, на жаль, залишатиметься актуальною ще довгі роки.
Головний позаштатний інфекціоніст управління охорони здоров’я Херсонської міськради Ольга Демедюк у бліц-інтерв’ю для «Голосу України» навела таке промовисте порівняння. Якщо в середньому по Україні кількість ВІЛ-інфікованих становить 313,3 особи на кожні сто тисяч населення, то в Херсоні цей показник помітно вищий — 392,1 особи на ту ж кількість люду. Всього медики достеменно знають про 1289 таких пацієнтів. Але насправді цю цифру можна сміливо множити принаймні на два: чимало городян можуть жити з вірусом і до пори до часу про те навіть не відати. Адже аналіз на ВІЛ у нашій державі поки не є обов’язковим.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсон.