За всю історію Рівненського обласного перинатального центру сюди вперше потрапила породілля, в якої донорська нирка. Це Людмила Михайлицька з Томашгорода Рокитнівського району. Пересадку нирки їй зробили п’ять років тому, а донором стала мама. В такому випадку для підтримання життєдіяльності людині пожиттєво доводиться приймати спеціальні препарати, які в той же час пригнічують імунітет і не дозволяють організму відторгати чужий орган. Тому з вагітністю можуть бути серйозні проблеми.
Знаючи це, Людмила Михайлицька все-таки наважилася на народження дитини. Певний час жінка спостерігалась у столичному Інституті педіатрії, акушерства і гінекології, згодом — у Рівненському обласному перинатальному центрі. На кінцевій стадії вагітності у неї стався ішемічний інсульт. Лікарі зробили все можливе, аби не лише нормалізувати стан породіллі, а й те, аби вона змогла доносити дитину. При пологах довелося зробити операцію кесаревого розтину. Вона завершилась успішно. На Божий світ з’явилася дівчинка вагою 3,4 кг, зростом 55 см. Щасливі батьки уже вибрали їй ім’я — Меланія.
Тим часом, виписавшись зі здоровою дитиною додому, Людмила Михайлицька має продовжувати курс лікування, аби допомогти функціонувати пересадженій нирці. Щомісяця таке лікування обходиться у 10 тисяч гривень. Відповідно сім’я потребує допомоги від добрих людей.

Євген ЦИМБАЛЮК.

Млинів Рівненської області.