«Чи готова наша держава до опалювального сезону? Чи варто очікувати підвищення цін на електроенергію і газ?»


Анастасія СУШКО.


Вінницька область.


Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор НАСАЛИК:

 


— Нині немає жодних зауважень щодо підготовки до осінньо-зимового періоду. Сьогодні об’єднана енергосистема України, порівняно із травнем 2016 року, більш надійна і стабільна. Запасів вугілля вдвічі більше, ніж було на цей період минулого року. Атомні електростанції працюють відповідно до графіка, до того ж на 10 відсотків у загальній енергосистемі збільшено частку атомної промисловості. Це дало змогу зменшити споживання вугілля антрацитової групи і збільшити його запаси. Тому жодних проблем щодо проходження опалювального сезону в Україні немає.


В енергетичному балансі, який ми представлятимемо Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) немає передумов для збільшення ціни на електроенергію, навпаки є підстави для її подальшого зниження. Але НКРЕКП це прораховуватиме.


Щодо газу міністерство розробило схему, яка не передбачає підвищення тарифів на блакитне паливо. Ще на початку моєї роботи в уряді була вироблена позиція, що Україна повинна закачувати газ із травня по серпень включно, адже саме в цей період найдешевші ціни. Для цього є всі необхідні потужності нашої газотранспортної системи. І це блакитне паливо надавати споживачу в опалювальний сезон.


Сергій ОЛЕКСАНДРІВ.