Коли згадують велику святиню православного світу — Володимирську (Вишгородську) ікону Божої Матері (на знімку), житіє і святі мощі перших мучеників за віру — князів Бориса і Гліба, Святого князя Аскольда, який вперше хрестив Русь, Святу рівноапостольну княгиню Ольгу, бібліотеку Ярослава Мудрого чи, навіть, Велесову книгу — на думку спадає образ прадавнього і живописного українського містечка Вишгород. Це місто — легенда, у якому неодноразово бував і творив великий Шевченко.

Нині до стародавніх легенд додалася ще одна — про «золотий батон» і резиденцію-парк «Межигір’я», яка має неабиякий попит у туристів. А ще після сильного шторму на морі у Вишгороді, як у Прибалтиці, люди виходять на берег збирати «сонячний камінь» — бурштин (на знімку внизу). Археологи відшукали бурштинові намистини віком понад 4000 років!

Минулого року Вишгороду виповнилося 1070 літ. Уперше місто згадується у 946-му під назвою «Вусеград». Відомо, що «Ольжин град», який належав княгині Ользі як «віно» — шлюбний подарунок, багато віків тримав своє виняткове значення серед інших міст. Кожен володар, який сідав княжити у Вишгороді, ставав чи не найпершим претендентом зайняти великокнязівський стіл у Києві. Саме тут було завершено і прийнято перші закони Русі — «Правду Ярослава».
Згідно з легендами, по річці Почайні підіймалися грецькі посли на човнах і стояли, чекаючи на рішення великої Helgі. Тепер на місці того величного русла ріки залишилися лише чисельні ставки із прозорою водою та елітні котеджі-дачі.
Біля Вишгорода розміщувався і перший дерев’яний міст через Дніпро — «царський». А місцеві легенди кажуть, що народилася княгиня Ольга не під російським Псковом, а саме у Старосіллі — тепер це одне із затоплених Київським морем сіл.
Вишгород — дивовижне місто. Дивовижне своєю енергетикою, людьми. Екологія, гарні краєвиди і відносно низькі ціни на нерухомість приваблюють сюди тисячі молодих родин. Але варто згадати, що ще 50 років тому Вишгород вважався селом. Змінилася ситуація лише з початком будування ГЕС. Тут працював і гартував свою волю до перемоги молодий В’ячеслав Чорновіл, тут зароджувалось дисидентство і віра у майбутню незалежну Україну.
Справжньою окрасою міста став Вишгородський історико-культурний заповідник, заснований у 1994 році. Будинок «Клюкви» (найдавніша будівля міста), «Гончарний центр», історичний музей розповідають про історію міста, створюють потужній підмурок для розвитку зеленого туризму у майбутньому. А міжнародні наукові конференції, які традиційно проводяться у травні кожного року, прославляють місто і роблять його по-справжньому європейським.

Вадим ПЕРЕГУДА, 
провідний науковий співробітник
Вишгородського історико-культурного заповідника.

Київська область.