У Запоріжжі громадські активісти вийшли на акцію протесту під стіни Запорізької міськради (на знімку). Вимагали вони посилити боротьбу з амброзією, яка нині — у фазі активного цвітіння.

 


— Сьогоднішню акцію ми провели не тільки для того, щоб постукати кулаком по столу й розповісти, яка влада погана, а щоб привернути увагу людей до проблеми. Очільнику кожного району вона має не давати спокійно жити.

Є проблема — її треба вирішувати, — сказав керівник громадської ініціативи «Запоріжжя без амброзії» Микола Ралик.


Хімічні препарати, які використовують для знищення небезпечної рослини, активісти вважають ефективними, але не згодні з тим, як їх застосовують.


— Обробка дорога, і її потрібно проводити там, де амброзії багато, там же, де вона росте локально, краще вирвати її вручну, — вважає Микола Ралик.


Як розповів «Голосу України» заступник міського голови Запоріжжя Валерій Еделєв, уже четвертий рік у місті працює програма боротьби з амброзією. За даними департаменту охорони здоров’я, цьогоріч у період цвітіння й виділення алергенного пилку до лікарів звернулося на 18% менше алергіків, аніж в аналогічні періоди минулих років.


— Я з певністю можу сказати, що Запоріжжя сьогодні — одне з міст-лідерів у боротьбі з амброзією в Україні. У нас стабільно фінансується міська програма боротьби з цією рослиною, і багато міст беруть її на озброєння, — розповів Валерій Еделєв. — Але громадськість теж повинна підключатися й виривати з корінням амброзію біля своїх під’їздів, офісів, на території приватних домоволодінь. Хоч би якою мобільною була міська влада, сама вона не впорається.


За словами Валерія Еделєва, міська програма містить у собі три етапи: косовиця, обробка спеціальними хімпрепаратами й посів газонних трав на місцях, де раніше росла амброзія.

Запоріжжя.


Фото автора.