Майже 35 тисяч прочан узяли участь у хресній ході на Вінниччині. Вони прийшли помолитися у Долину хрестів, що на околиці села Голинчинці Шаргородського району (на знімку)

Фото з сайту Вінницької ОДА.

Віряни розпочали ходу з центру села від храму Святого Димитрія Солунського і пройшли понад п’ять кілометрів. Очолив колону предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій. На місці паломництва нараховуються сотні хрестів: від малих, заввишки 10—15 см, до багатометрових. Після нинішньої ходи їх стало ще більше. Багато вірян несли або везли з собою символ християнства. Завершилася хода богослужінням. Після Божественної літургії до духовенства та вірян звернулися голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій та заступник голови облради Ігор Хміль.
— Долина хрестів, або Іосафатова долина, — наша велика сакральна святиня, де відчувається Божа благодать, — наголосив керівник області. — Оглядаючись у недалеке минуле, з сумом згадуємо, як тогочасна влада робила усе можливе, щоб знищити пам’ять про диво в Іосафатовій долині. То був страшний час: закривалися храми, руйнувалися людські душі. Але вірні Богу і церкві люди не забули святого місця. І саме на нашу долю випала важлива місія — зцілювати рани минулого та виправляти помилки наших предків.
Валерій Коровій подякував ченцям Шаргородського монастиря та вірянам, які десятиліттями відроджують святиню. «Спочатку ви відновили традицію ставити хрести, пізніше організували прощу, яке уже збирає не сотні, а десятки тисяч вірян і не тільки з України», — наголосив він.
Іосафатова долина відома як місце явлення Пресвятої Богородиці. Сталося це у далекому 1923 році. «Хрести ставте, Христа славте», — такі слова почули тоді пастухи і передали їх людям. У час комуністичного режиму були засуджені дев’ятеро священиків і 18 мирян за намагання відновити традицію. Паломництво відроджено тільки на початку 2000-х років.