Народні депутати планують запровадити адміністративну відповідальність за перевезення дітей в автомобілі без спеціальних пристосувань. Такі заходи, вважають вони, убережуть юних пасажирів від травмувань. Про це йдеться в законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо безпечного перевезення дітей в автотранспортних засобах)».

Автори документа пропонують зобов’язати водіїв, які перевозять дітей віком до п’яти років, застосовувати спеціальні утримуючі пристрої, що відповідають вазі та росту дитини. Для громадян від 5 до 12 років потрібно буде встановити подушку для сидіння або крісло, котрі дозволять пристебнути пасажира ременями безпеки. За порушення відповідних правил передбачено штраф від 255 до 340 гривень.
Таке нововведення автори пояснюють тим, що кожного дня в Україні в ДТП гине майже 20 людей і понад 100 отримують травми. Чимала частина серед постраждалих — діти.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, використання автокрісел знижує смepтність підлітків у разі ДTП на 54 відсотки, а ризик отримання тpaвм — на 70 відсотків.
Зазначимо, що менш як половина українських батьків користуються автомобільними кріслами для дітей. Тоді як в Євросоюзі вже майже 20 років відповідні засоби безпеки є обов’язковими. Приміром, у Бельгії, крім штрафу від 50 до 2,5 тисячі євро, порушник може сісти на 30 діб до в’язниці.
Статистика багатьох країн показує, що з використанням дитячих автокрісел число смертей і травм маленьких громадян на дорогах зменшується у 3,5 разу.
Але до законопроекту є низка запитань, зокрема, як перевозити дітей у таксі або в машинах, які випущені в радянські часи.
Також треба зауважити, що в правилах дорожнього руху вже є вимога (п 21.11 б), яка стосується дітей зростом менш як 145 см або молодше 12 років. Їх заборонено перевозити без застосування спеціальних засобів, котрі дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією автомобіля. Штрафу за недотримання цієї вимоги немає, можливе лише попередження.
Введення санкцій за порушення щодо використання автокрісел могло б вплинути на більш часте їх застосування, але згідно з чинним законодавством зупинити машину для відповідної перевірки у патрульних підстав немає. А розгледіти автокрісло в рухомому транспортному засобі досить важко. Тож виходить, що на практиці поліцейські не зможуть контролювати виконання нових норм.