Європа знову стала об’єктом кривавих терактів, влаштованих сповідниками ідей Ісламської держави. Цього разу мішенню терористів стала Іспанія. У четвер близько 17 години за місцевим часом нападники на орендованому мікроавтобусі виїхали на найпривабливіший для туристів, а тому зазвичай найбільш людний пішохідний бульвар у Барселоні Рамбла. Їхали, за словами очевидців, зигзагами, щоб зачепити якомога більше пішоходів. За свідченнями поліції, в результаті травми отримали більш як 100, загинуло — 14 людей. Серед жертв — громадяни 34 країн. За попередньою інформацією, постраждалих громадян України немає.

На фото: Барселона. Після теракту.

За кілька годин спроба наїзду на людей повторилася в курортному містечку Камбрільсі. У результаті цього наїзду постраждало ще семеро осіб. Проте поліція діяла миттєво. П’ятьох нападників було застрелено. На місці злочину знайшли річ, що скидалася на «пояс шахіда». Пізніше міністр внутрішніх справ Каталонії Хоакім Форн заявив, що «пояс смертників» був несправжній, повідомляє El Mundo. Проте це дало підстави іспанським поліцейським пов’язати теракт із вибухом, що стався в житловому будинку в муніципалітеті Альканар за 100 км від Барселони, в ніч на четвер. Начальник поліції Хосеп Луїс Траперо повідомив, що люди в будинку «готували вибуховий пристрій», інформує ВВС.
Нині головним підозрюваним у скоєнні теракту в Барселоні вважають 
17-річного Муcсу Укабіра, який нібито викрав документи у брата, орендував на них машину і, за припущеннями, був за кермом мікроавтобуса. Підозрюваному вдалося втекти з місця атаки і, коли верстався номер, він перебував у розшуку. Загалом, за припущеннями поліції, терористична група, яка скоїла теракти, складалася з 12 осіб, повідомляє «Європейська правда».
А поки світ і світові лідери, зокрема і Президент України Петро Порошенко, висловлюють співчуття і слова підтримки Іспанії, в Європі знову говорять, що існуючі превентивні заходи не здатні попередити злочини, що їх іспанські журналісти назвали «лоукост-терактами». Вже кілька разів знаряддям убивства терористів ставали фургони (в останньому випадку навіть цілком легально орендовані). А виконавцями злочинів — громадяни країн-ЄС, навчені через інтернет-мережі інструкторами Ісламської держави. В уряді Польщі вже заявили, що теракти в Іспанії є наслідком західної політики відкритих дверей. Але як закрити двері перед терористами? І як у пересічному, на вигляд законослухняному громадянинові на орендованому автомобілі розгледіти терориста, що вирішив скоїти масове вбивство, переглянувши ролики на сайтах ІД? Злочин, який неможливо ні передбачити, ні попередити, поки його не скоєно. Саме з цією новою формою терору доведеться мати справу європейцям у найближчі роки. 

Наталя ФІЛІПЧУК.
Фото Xіnhua/Укрінформ.