Конфлікт у ПСП ім. Димитрова в селі Доброму, чиє майно стало ласим шматком для заїжджих рейдерів, вийшов далеко за межі Вільшанського району. Як і в сумнозвісній Бережинці Кіровоградського району, непрохані гості прибрали до рук територію з коморами, технікою, документами, печаткою... Пішли навіть далі, не приховуючи піратської сутності своїх вчинків, — розгромили конторське приміщення, попробивали скати на тракторах і комбайнах. Після того, як до державного реєстру було внесено запис про зміну власника, Олег Кіров, законний (як уже тепер установлено судом) хазяїн ПСП ім. Димитрова, подав позов, звинувативши протилежний табір у підробці підписів та протиправному заволодінні майном.

«Злазь, скінчилася твоя влада»

«Підприємство захопила ще в серпні минулого року фірма з ознаками фіктивності, зареєстрована в Миколаєві, — каже адвокат ПСП ім. Димитрова Віталій Порхун. — На сьогодні ми поновили корпоративні права, але всі документи з села вивезені».
«Вони заїхали в неділю о пів на п’яту вечора, — розповідає головний інженер ПСП Андрій Кіров. — Вирізали замки і одразу вивезли соняшникове насіння зі складу. Зараз в коморах немає нічого...»
...Після раптової зміни власника село почало лихоманити. Взята чужаками в облогу бригада виявилася предметом гарячих дискусій між його мешканцями. Справедливості ради треба зазначити, що далеко не всі вони стали на захист грубо усунутих від керівництва односельців. І сьогодні, вже після того, як зайд вигнали з села з допомогою ГО «Аграрна самооборона» і ветеранів добровольчих батальйонів, Олегу Кірову таки доведеться замислитися, як будувати стосунки з місцевим населенням і пайовиками так, щоб у майбутньому люди виявляли більше одностайності в подібних ситуаціях. Хоча, звичайно, краще б такому не повторюватися.
Підтвердженням цієї думки можна вважати інформації, подані ЗМІ, котрі по-різному оцінюють «похід на рейдерів» і звільнення господарських приміщень від чужаків.

Бій за майно

«27 липня «Аграрна самооборона» захопила в селі Доброму господарство ім. Димитрова, — упевнено пише одне з інтернет-видань, напевно, маючи на місці події свого очевидця й коментатора. — У село приїхали озброєні вогнепалом молодики на бронетранспортерах, вирвали двері прохідної, розгромили вагову та контору. Оскільки з керівництва підприємством нікого не було, a лише працівники і пайовики, які прийшли отримувати солому і зерно, то «самооборонці» зігнали злість на них. Досі не відомо, скількох вони побили. Зараз у ЦРЛ перебувають постраждалі з вибитим oкoм, поламаними руками. Молодики прямо на бронетранспортерах переслідували селян, які тікали. Стріляли пo них. За останньою інформацією, кілька селян зникли безвісти, пораненими вони сховалися в кукурудзяному полі, але на зв’язок не виходять, невідомо, чи живі».
Тим часом, за словами секретаря поліклінічного відділення Вільшанської ЦРЛ Лідії Каспірович, з Доброго після згаданого конфлікту офіційно до лікарні ніхто не звертався. Тобто травм, котрі потребували б невідкладного втручання хірурга чи травматолога (допомога, якої на первинному пункті надати не зможуть), лікувальним закладом зареєстровано не було.

Бій за майно-2

«Близько вісімдесяти поліціянтів у цю вечірню мить прибуло у село Добре, в якому добровольчий батальйон «Донбас» захопив підприємство ім. Димитрова, аби повернути його старим власникам, котрі 4 липня виграли Дніпропетровський адмінсуд і довели, що законні власники все-таки вони, — пише «Вільшанський вісник» й показує ситуацію під іншим кутом. — На території господарства зараз перебуває зо два десятки «донбасців», а також удвічі більше жителів села, які чергують на випадок контратаки. У той же час Кірови (брати-керівники. — Авт.) повідомляють, що на відбитому ними господарстві нині знаходиться три автівки охорони попередніх власників, які судом визнані незаконними хазяями ПСП ім. Димитрова. У транспортних засобах знайдено вогнепальну зброю з патронами. Добрівці також стверджують, що майже сімдесят осіб охорони попереднього власника зараз теж перебувають у селі й очікують можливості прорватися крізь «донбасців» і поліцію на територію підприємства. У Доброму перебувають загони правоохоронців з Вільшанки, Кропивницького, Голованівська і Добровеличківки. Досі не відомо про кількість жертв... конфлікту між охороною попередніх хазяїв і добробатом «Донбас». Достеменно знаємо, що серед постраждалих і побитих немає нікого з керівництва обох сторін конфлікту».

...І нічого не доведеш

Тим часом в Інтернеті можна переглянути ще й відео, де жінка-фермер із сусіднього, Добровеличківського, району говорить про те, що голову села, котрий нібито дав рейдерам притулок, «треба жахнути так, щоб він тіні своєї боявся». Свою жорстку позицію жінка чітко аргументує: «Завтра й до мене прийдуть отакі... Я посію, а вони зберуть — і нічого не докажеш».
— Люди приїхали в село й просто повідомили, що вони купили корпоративні права ПСП ім. Димитрова, — розповідає про те, як свого часу відбувався рейдерське захоплення господарства, сільський голова Доброго Леонід Галицький. — Прокурор подивився документи й сказав, що все правильно (? — Авт.), але й зараз ведеться прокурорська перевірка (Новоукраїнською місцевою прокуратурою. — Авт.). Порушено кримінальне провадження (проти кого, якщо все правильно? — Авт.).
Якось не по собі стає — і від таких коментарів, і від пострілів на току... і від поліції, котра знову «наводить порядок», перетоптуючись збоку від конфлікту. А перед цим «наводила порядок», тихо спостерігаючи, як прибирають до рук підприємство люди, котрі й назватися толком не можуть, і пояснити — звідки вони тут і чому?
Вдумайтеся в цей новочасний парадокс: перед озброєною поліцією ідуть на тітушок разом із селянами люди з добробату. Також екіпіровані. Ніби якась армія Робін Гуда виганяє чужаків у степ і бур’яни — за територію господарства. Ті кидають гроші, зброю, бронежилети (!?)... Поліція й далі байдужа. Хоча вже є рішення суду, котре поновило в правах колишніх власників Кірових, а значить, і дає право поліції діяти рішучіше. Потім люди дякують і аплодують своїм помічникам — військовим ветеранам, громадським лідерам. Не державі (правоохоронцям, судовиконавцям, чиновникам)!
Отже, треба вважати, що в Доброму «добра сила» перемогла «сили зла». Справедливість нібито поновлено. Лишається сподіватися, що на боці правди в нас стоятимуть і ті, хто не зловживатиме ні своїми бойовими навичками, ні народною підтримкою, ні зброєю... А таке взагалі буває?

Олег ШВЕРНЕНКО.

Кіровоградська область.