У січні—липні послуги служби зайнятості Рівненщини отримували 138 переміщених із тимчасово окупованої території України або районів проведення АТО. Мали статус безробітного 117 людей, із них отримували допомогу з безробіття 85 осіб. За сприяння служби зайнятості працевлаштовано 34 переселенці, проходили професійне навчання 23 безробітні, брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру 15 осіб.


Станом на 1 серпня послуги служби зайнятості продовжували отримувати 58 переселенців, із них 47 мали статус безробітного.

 

Учасник АТО з Вараша влився у колектив «Благоустрою»


Зазвичай демобілізовані учасники АТО, котрі побували на сході та пережили жахіття війни, прагнуть якнайшвидше реалізувати себе в мирному житті. Ось і Олександр Перепечаєв (на знімку) з міста рівненських атомників Вараш, який воював у зоні АТО на Донеччині, повернувшись додому, поспішив влитися в мирне русло, а тому звернувся до Кузнецовського міського центру зайнятості по допомогу в пошуках роботи. Йому запропонували взяти участь у громадських роботах у Комунальному підприємстві «Благоустрій» Вараської міської ради.

 


— За період участі безробітних у таких роботах керівник підприємства має можливість оцінити здібності кожного з них і врахувати це під час підбору кандидатів на постійну роботу. Тому дуже часто після закінчення тимчасових робіт шукачі роботи працевлаштовуються на це саме підприємство, — каже провідний фахівець із питань зайнятості Кузнецовського МЦЗ Зоряна Орешко. — Ось і Олександра за сприяння нашого центру зайнятості в серпні було працевлаштовано на постійне місце роботи дорожнім робітником у комунальне підприємство «Благоустрій».


Загалом послуги обласної служби зайнятості в січні—липні отримали 2108 безробітних із числа демобілізованих, які брали участь в АТО. За цей час за допомогою служби зайнятості на Рівненщині працевлаштовано 416 учасників АТО, ще 306 проходили професійне навчання, 95 брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру.


Наближають послуги до людей


Щотижня фахівці Гощанського районного центру зайнятості надають інформаційно-консультативні послуги мешканцям об’єднаних територіальних громад — Бабинської та Бугринської.


Розширюючи географію виїздів, районний центр зайнятості здійснює прийом громадян і в селах — центрах колишніх сільрад, що об’єдналися в одну громаду. Нещодавно такий захід відбувся у Посягві. Консультації з питань зайнятості, соціального захисту та пенсійного законодавства отримали зо два десятки мешканців.


Сьогодні людям із віддалених сіл непросто знайти роботу поблизу домівки, тому директор центру зайнятості Петро Зубкевич радив шукачам роботи орієнтуватися на працевлаштування там, де такі вакансії є, а це, зокрема, в Гощі, Горбакові, Рівному тощо. Проблема сьогоднішнього ринку праці навіть не в тому, що немає роботи, а в тому, що там, де є робочі руки, не завжди створюються робочі місця. А в сільського мешканця, зв’язаного домашнім господарством, не завжди є можливість відриватися на цілий день від дому. Звичайно, не останню роль відіграє і розмір заробітної плати, і можливість непрацюючим отримати державну соціальну допомогу.


— Добре, що ви приїжджаєте в село, — кажуть фахівцям служб відвідувачі, — адже це економить наш час, бо, щоб з’ясувати якесь питання в райцентрі, треба витратити мало не день.


Працюватимуть у володимирецького підприємця


У Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості готують майбутніх продавців. П’ятнадцять безробітних із Володимирецького району обрали професію «Продавець (з лотка на ринку)» і впродовж 2,6 місяця разом із досвідченими викладачами вчилися, як обслуговувати покупців, як організувати своє робоче місце, як правильно користуватися сучасним реєстратором розрахункових операцій «Mіnі 500.02 ME».

У навчальній програмі слухачів — товарознавство продовольчих та непродовольчих товарів, основи бухгалтерського обліку, організація та технологія торговельних процесів, психологія та етика ділових відносин, техніка і механізація торговельних розрахунків.


Щоб краще закріпити теоретичні знання, слухачі під час виробничого навчання проходять практику у роботодавців. Більшість майбутніх продавців саме за результатами цієї практики отримали запрошення на роботу. Ось і переважна більшість нинішніх випускників працюватимуть у володимирецького підприємця.

МОВОЮ ЦИФР

З початку року послугами служби зайнятості Рівненщини скористалися понад 30 тисяч безробітних. Із них 20,6 тисячі людей допомогли знайти роботу. Серед них — інваліди, одинокі матері, учасники АТО.


На нові робочі місця із здійсненням компенсації витрат роботодавцю працевлаштували понад півтисячі людей.


Професійне навчання пройшли майже 5 тисяч безробітних. У громадських роботах узяли участь більш як 3 тисячі осіб.


На сьогодні в центрах зайнятості області зареєстровано понад 14 тисяч безробітних.


Допомогу з безробіття отримують майже 12 тисяч людей. Її середній розмір у липні цього року становив 1747 гривень, тоді як у липні минулого — 1486 гривень.


За матеріалами Рівненського обласного центру зайнятості підготувала Олександра ЮРКОВА.

Фото Рівненського обласного центру зайнятості.