У кінному театрі «Запорозькі козаки» відбулося урочисте нагородження переможців творчого конкурсу Національної спілки журналістів України. Кращих визначали в 16 номінаціях, на розгляд свої роботи подали майже сто журналістів.

Секретар НСЖУ Зоя Шарикова, голова НСЖУ Сергій Томіленко та Наталія Яременко (зліва направо) — у нагороду всі переможці отримали «Фронтовий альбом».

— Уперше ми проводимо виїзну церемонію нагородження переможців творчих конкурсів НСЖУ в регіоні. Традиційно визначаємо кращого журналіста року, газету року, телекомпанію, акцію. Зазвичай проводимо в Києві круглий стіл і професійне спілкування, але цього разу, оскільки Запорізька обласна організація спілки журналістів України визнана кращою і найбільш активною організацією у структурі, вирішено було провести вручення на Хортиці, — розповів голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.
Кращим журналістом України цього року також стала представниця Запорізького краю — власний кореспондент газети «Факти і коментарі» в області Ірина Левченко.
Найкращою журналістською акцією одностайно визнали доробок «Голосу України» «Російський солдате, кидай рушницю, іди додому», яку ініціювала завідувач парламентського відділу газети Наталія Яременко.
— Це листи з Росії, листи росіян. І це дуже високо сприймається емоційно, приклад того, коли журналістика може бути документальним підтвердженням. Якщо всі ці публікації зібрати і передати в суд у Гаазі, слоган «їх там немає» буде переможений, — наголосила секретар НСЖУ Зоя Шарикова.
Про історію створення акції розповідає Наталія Яременко:
— У березні 2014-го, коли відбулася прихована чи гібридна агресія Росії проти України, я почала шукати росіян, які хоч якось розуміли, що відбувається, і не підтримали політику свого президента. Ми активно обмінювалися останніми культурними новинами, рецептами борщів, піснями, дачними порадами і не могли знайти те, що нас роз’єднує чи могло б стати причиною ненависті росіян до українців. «Путін не наш — він сам свій, «Крим — не наш», «українці нам брати, а з братами не воюють», «війна скоро закінчиться»... Але листи-сповіді і покаяння розтягнулися на роки. Звісно, це дисиденти, вчителі, журналісти, психологи, перекладачі, тобто люди, які вміють думати, аналізувати, зіставляти факти і не дивляться телевізор. За цей час сотні з них, не маючи змоги емігрувати чи бувати на антивоєнних мітингах у своїх містах, вдалися до внутрішньої еміграції. Більшість почали шукати українське коріння, вивчати українську мову, допомагати нашим волонтерам, понад те, дехто став добровольцем і тепер робить свій внесок у мир і Нашу Перемогу, — розповіла Наталія.
Варто зазначити, що переможці всіх 16 номінацій в подарунок отримали також альбом робіт фотокореспондента газети «Голос України» Олександра Клименка «Фронтовий альбом», який він підписав персонально для кожного.
Журналісти приїхали в Запоріжжя не лише святкувати, а й задля захисту прав своїх колег. Зокрема, весь журналістський десант вирушив до райцентру Оріхів, щоб підтримати редактора газети «Трудова слава» Світлану Карпенко, яку незаконно звільнили місцеві представники влади, щоб завадити процесу роздержавлення колишніх комунальних ЗМІ.

Фото автора.