У місті над Південним Бугом, у залі обласної філармонії «Плеяда», відбулася 24-та церемонія нагородження званням «Народний Герой України». Високу відзнаку вручено дванадцятьом захисникам країни та волонтерам, чотирьом з них — посмертно.

На знімку: Тетяна Новікова, лікар з позивним «Ксю», щоразу ніяковіла, коли її вітали навіть маленькі діти.

Серед нових Героїв — двоє вінничан: Максим Шаповал, керівник підрозділу Головного розвідувального управління Міноборони, автомобіль якого підірвали у Києві наприкінці червня нинішнього року, та лікар Тетяна Новікова з позивним «Ксю» — вона рятувала поранених у донецькому аеропорту, залишила підрозділ тільки... на сьомому місяці вагітності. Нагороду Шаповала отримала його мати Наталія Леонідівна. Сльози не дали можливості їй сказати про сина те, що хотіла. За неї зробили це генерал, у підпорядкуванні якого служив офіцер, військовий капелан Костянтин Холодов та член нагородної ради, журналіст Юрій Бутусов. Офіцер виконував завдання не тільки у районі бойових дій, а й на тимчасово окупованій території. Більше дізнатися про це можна буде після перемоги над ворогом.
Полковник СБУ Юрій Возний добровільно змінив місце служби у мирному Житомирі на зону бойових дій. Загинув так само, як і його побратим Шаповал: бойовики підірвали його автомобіль на території Донецької області. По нагороду приїхали батьки загиблого. З передової прибули боєць 72-ї бригади Василь Тарасюк, якого представили до звання Героя України, побратими з 57-ї Вадим Балюк та Костянтин Шкапоєд, командир добровольчого підрозділу «Санта» Володимир Регеша, який представив свого колишнього бійця Дмитра Сумського — той загинув в останній день березня 2017-го. Нагороду отримала дружина Дмитра. У списку нагороджених і Марк Паславський, американець з українським корінням. З початком бойових дій на Донбасі він залишив мирне життя за океаном і долучився до захисників незалежності нашої держави. Загинув 19 серпня 2014-го у бою під Іловайськом. На жаль, рідним Паславського не вдалося прибути для отримання нагороди.
Високі відзнаки вручали Володимир Голоднюк, батько загиблого на Майдані під час Революції Гідності Устима Голоднюка, та відомий волонтер Альона Шевцова.
Довідково
Орден «Народний Герой України» заснували 2015-го. Його виготовляють у двох варіантах: з червоно-чорною стрічкою на колодці — для воїнів, які зі зброєю в руках захищають рідну землю, та синьо-жовтою стрічкою — для нагородження волонтерів та медиків. Подання може зробити будь-хто. Необхідно вказати, за які заслуги пропонується нагородити кандидата. Рішення ухвалює нагородна рада. Орден відливають зі срібла 925-ї проби. Матеріал для його виготовлення також збирають люди.

Фото автора.