У Полтаві та Мінську влаштували одночасне спецпогашення поштового конверта й марок, презентованих «Укрпоштою».

Присвятили його 26-й річниці незалежності України та 950-річчю столиці Білорусі. Небуденне дійство відбувалося в рамках Свята української культури.

На знімку: керівники та працівники обласної дирекції «Укрпошти» і Полтавського поштамту після виконання почесної місії.

Згідно з міжнародними правилами, такі спецпогашення не мають виходити за територію держави, яка представляє свою поштову продукцію. У цьому випадку їх також не порушували. Адже в Мінську церемонію провели в будинку Посольства України в Білорусі, тобто на території нашої держави. Її виконавцями під аплодисменти присутніх стали посол України в Білорусі Ігор Кизим, директор Республіканського центру національних культур Білорусі Ольга Антоненко та начальник відділу поштових послуг Полтавської дирекції «Укрпошти» Наталія Чепурна.
Власне, саме поштовики Полтавщини стали ініціаторами такого не лише просторово-географічного розширення меж традиційного дійства. Передусім із урахуванням того факту, що служба, яку вони представляють, єднає народи й континенти... На згаданому конверті, крім символіки двох держав та їхніх столиць, розмістили світлину із зображенням відомого полтавського музичного ансамблю «Чураївна» та його солістки, народної артистки Наталії Хоменко.
У день, коли відбувалася церемонія спецпогашення, саме цей мистецький колектив став справжньою окрасою концерту в рамках Свята української культури в Мінську. Яскраве дійство просто неба тривало у центрі столиці Білорусі й викликало шквал емоцій вдячних глядачів, яким також близькі пісенно-музичні скарби України. Зі сцени представляв земляків дослідник українсько-білоруських культурних зв’язків, автор книги «Молитва Тараса під білоруським небом», викладач Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Короленка Гліб Кудряшов.
У Полтаві церемонія спецпогашення конверта й марки була не такою «гучною», та не менш хвилюючою. За підтримки колег і представників громадськості виконав її керівник обласної дирекції «Укрпошти» Андрій Рижов. При цьому він наголосив на важливості та небуденності згаданого дійства. Надто за умов, коли для його проведення представники «Укрпошти» виїхали за кордон тільки вдруге (першою була така церемонія у будинку посольства нашої держави в США). Водночас унікальність «паралельного» дійства у Полтаві й Мінську та невеликий наклад конверта з тематичними марками (вони гасилися виготовленим спеціально для цієї церемонії поштовим штемпелем, який діяв тільки один день) неабияк підвищують їхню цінність для колекціонерів-філателістів.

Фото автора.