В Ірпінському історико-краєзнавчому музеї експонувалася виставка скульптур Івана Різника. Іван Антонович періодично дарує свої роботи рідному музею. Нещодавно він поповнив свою музейну колекцію двома новими творами. Це макети пам’ятників. Скульптор Різник (на знімку) мріє встановити в Одесі пам’ятник останньому кошовому отаману Запорозької Січі Петру Калнишевському, який з козаками брав участь у захопленні Хаджибея (так колись називалася Одеса). На пам’ятнику навколо кургану стоять козаки, які прикривають шаблями хлопчаків. Це символ того, що майбутнє слід захищати і давати наступним поколінням правдиві знання з історії Батьківщини.

 

 

На кургані стоїть отаман Калнишевський. А біля його ніг — змія. Адже Петро Калнишевський брав активну участь у захисті південних рубежів Російської імперії. І в «подяку» за це був на чверть століття ув’язнений в підземеллі Соловецького монастиря.


Ідею іншого пам’ятника Івану Антоновичу підказав онук Матвій. Якось дід з онуком дивилися телепередачу про ненажерливу сарану. Раптом Матвій запитав: «А сарана може їсти метал?»

 


Скульптор замислився, і через деякий час створив макет нового пам’ятника «Комахи проти війни». Іван Різник зобразив сарану і мурахів, які вже прогризли дірки в ракеті. Ідея пам’ятника полягає в тому, що життя бореться проти війни. Адже ядерна війна загрожує не лише людству, а й існуванню життя на нашій планеті. Прикро, але ця ідея знову актуальна.


Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ, директор Ірпінського  історико-краєзнавчого музею.
Фото надано автором.