Учора, 22 серпня, у селі Великі Сорочинці, що поблизу Миргорода на Полтавщині, урочисто відкрили знаменитий ярмарок. Як і завжди, він триватиме фактично весь тиждень, до офіційного закриття у неділю. На відміну від попередніх років, його завершальні акорди відлунають не в обідню пору останнього вихідного дня, а пізно ввечері, коли завершить свій виступ чергова естрадна зірка, яких у нинішній ярмарковій програмі «вродило» особливо рясно...

Рекорд Сорочинського ярмарку — найважчий в Україні «Коровай миру» — привезли з Харьківщини.

Цьогоріч традиційну ярмаркову Мекку — містечко майстрів — розділили на дві частини. В одній розташовані зразки вишивки та ткацтва, у другій — народна й сучасна кераміка, сувенірна продукція тощо. При цьому були розширені проходи алей, з’явилися додаткові доріжки. Впорядкували й ресторанну зону, потіснивши її з головного велелюддя, де раніше було не проштовхнутися. Осучаснили також електромережу, потужнішим стало освітлення, обладнали туалети для інвалідів. За словами керівника проекту «Сорочинський ярмарок» Світлани Свищевої, у нинішніх торгах візьмуть участь майже дві тисячі охочих продати свій крам. Водночас на фольклорний фестиваль приїдуть понад п’ять тисяч(!) самодіяльних і професійних артистів.
Не менше, ніж співвітчизників, оспіване великим Гоголем дійство захоплює й іноземних гостей. А безсмертні герої його творів, як і знамениті воли, на яких вони виїжджають, стають ще й головними персонажами безкінечних фотосесій... На традиційні оглядини цих та багатьох інших ярмаркових принад організатори очікують повпредів дванадцяти посольств іноземних держав. Цьогоріч облаштували навіть окрему експозицію для своєрідних «візитівок» закордонних представництв в Україні. Тож Сорочинський ярмарок розпросторюєтся далеко за межі Жабокрицького майдану й нашої держави.

Фото Наталії ОЧКАНЬ.